Podzakonski akti

Pravilnik o programu edukacije iz oblasti zaštite tajnih podataka

Na osnovu člana 72. stav (4) Zakona o zaštiti tajnih podataka („Službeni glasnik BiH“ broj: 54/05) i člana 61. stav. 2. Zakona o upravi BiH („Službeni glasnik BiH“ broj: 32/02)  ministar sigurnosti, donosi


P R A V I L N I K
O PROGRAMU EDUKACIJE IZ OBLASTI ZAŠTITE TAJNIH PODATAKA


I-OPĆE ODREDBE

Član 1.
(Predmet Pravilnika)

 (1) Pravilnikom o programu edukacije iz oblasti zaštite tajnih podataka (u daljem tekstu: Pravilnik) uređuje se način postupanja organa, institucija i drugih pravnih lica prilikom uspostavljanja programa edukacije po pitanju sigurnosti iz oblasti zaštite tajnih podataka, radi usmjeravanja i obuke svih ovlaštenih osoba koji imaju potrebu za pristupom tajnim podacima.

 (2)   Ovim Pravilnikom propisuje se sadržaj programa obuke i edukacije koji će urediti i provesti svaki organ ili institucija za ovlaštena lica, kako bi mogli steći odgovarajuće znanje iz oblasti zaštite tajnih podataka.


Član 2.
(Primjena)


 (1) Po ovom Pravilniku dužni su postupati svi organi i institucije, pravna i fizička lica koji u svom djelokrugu rada postupaju sa tajnim podacima.

 (2) Sva ovlaštena lica u organu, instituciji ili pravnom licu dužni su nakon obavljanja sigurnosne provjere, odnosno izdavanja sigurnosne dozvole za pristup tajnim podacima, proći program edukacije i obuke, kako bi mogli steći odgovarajuće znanje iz oblasti zaštite tajnih podatka.


Član 3.
(Cilj)


 Cilj Pravilnika je uspostava jedinstvenog programa edukacije o pitanjima sigurnosti iz oblasti zaštite tajnih podataka, koji će provesti svaki organ ili inistitucija, kako bi ovlaštene osobe mogle steći odgovarajuće znanje iz oblasti zaštite tajnih podataka.


II- PREDMET PROGRAMA EDUKACIJE

Član 4.
(Provođenje edukacije i obuke)


 (1) Svaki organ, institucija ili pravno lice dužni su sačiniti program edukacije kada u svom djelokrugu rada postupaju sa tajnim podacima, radi

stručne obuke svih ovlaštenih lica, nakon obavljanja sigurnosne provjere, odnosno izdavanja sigurnosne dozvole za pristup tajnim podacima.
 
 (2) Provođenje programa edukacije i obuke vrši se o trošku organa, institucije ili pravnog lica u kojem su ovlaštena lica zaposleni ili se angažuju na drugi način za potrebe istih.

 (3)  Provođenje programa edukacije i obuke vrši se svaki put kada ovlaštena lica prođe  proces sigurnosne provjere radi dobivanja sigurnosne dozvole.


Član 5.
(Područja edukacije i obuke)


 (1)  Program edukacije i obuke koji ima obavezu sačiniti svaki organ, institucija ili drugo pravno lice i obuhvata sljedeće oblasti:
a)   odredbe koje reguliraju pitanje zaštite tajnih podataka i zakonska
      odgovornost za njihovo neovlašteno otkrivanje;
b)   principi zaštite tajnih podataka u obimu potrebnom za obavljanje radnih
      zadataka, odnosno obavljanje dužnosti;
c)   oblast sigurnosnog provjeravanja;
d)   fizička sigurnost;
e)   sigurnost podataka;
f)    informatička sigurnost;
e)   pristup tajnim podacima druge države, međunarodne ili regionalne 
      organizacije. 

(2)   Program edukacije i obuke iz oblasti zaštite tajnih podataka će prethodno odobriti Državni sigurnosni organ.


Član 6.
(Koordinatori za obuku)


(1)  Svaki organ i institucija će odrediti koordinatora ili drugo ovlašteno lice zaduženo za provedbu programa edukacije i obuke iz oblasti zaštite tajnih podatka.
(2)  U organu, instituciji ili pravnom licu u kojem nije određen koordinator ili drugo ovlašteno lice zaduženo za provedbu programa edukacije i obuke iz oblasti zaštite tajnih podataka, stručnu edukaciju i obuku iz oblasti zaštite tajnih podataka vršiti će Državni sigurnosni organ o trošku organa, institucije ili drugogo pravnog lica za čije potrebe se organizuje program obuke.

Član 7.
(Izvršavanje stručene edukacije i obuke)


 (1) Stručnu edukaciju i obuku koordinatora ili drugih ovlaštenih lica zaduženog za provedbu programa edukacije i obuke iz člana 6. vršiti će Ministarstvo sigurnosti-Državni sigurnosni organ.


 (2) Mjesto i vrijeme edukacije odrediće Državni sigurnosni organ.


Član 8.
(Edukacija i obuka ostalih polaznika)


(1) Stručnu edukaciju i obuku ostalih polaznika izvršiti će koordinatori u organima i institucijama u skladu sa ovim programom.

(2) Organi i institucije dužni su blagovremeno dostaviti obavijest Državnom sigurnosnom organu o mjestu i vremenu održavanja edukacije i obuke polaznika, radi stručnog nadzora.

Član 9.
(Evidencije)


(1) Za svakog  polaznika edukacije i obuke vodi se evidencija o sljedećim podacima:
a) prezime, očevo ime i ime polaznika;
b) datum, mjesto i država rođenja;
c) JMB;
d) podaci o školskoj spremi i radnom mjestu polaznika;
e) tačan naziv, i adresa organa, institucije ili pravnog lica gdje je zaposlen ili angažovan polaznik;
f) vrijeme održavanja edukacije i obuke;
g) mjesto održavanja edukacije i obuke;
h) podatak o prisutnosti polaznika edukacije i obuke;
 i)    napomena. 

(2) Ministarstvo sigurnosti-Državni sigurnosni organ će obavijestiti nadležni organ, instituciju ili pravno lice  o prisutnosti polaznika edukacije i obuke.

(3)   Državni sigurnosni organ neće izdati sigurnosnu dozvolu licima koja su prošla sigurnosno provjeravanje radi izdavanja sigurnosne dozvole, ako predhodno ne prođu program edukacije i obuke.

Član 10.
   (Rok čuvanja)


                     Evidencije o provedenoj obuci i edukaciji polaznika obuke čuvaju se u skladu sa propisima koji uređuju propisi o arhivskoj građi u BiH.

III- STUPANJE NA SNAGU


    Član 10.
(Završna odredba)

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom potpisivanja od strane ministra.

Broj:  _____________/08
Sarajevo; 22.01.2008. godine              M I N I S T A R
            

                                                                    Tarik Sadović