Najava događaja/aktuelnosti

Uništeno 2.554 komada i dijelova malog i lakog oružja

11.12.2017

U tvornici Jelšingrad u Banja Luci uništeno je 2.554 komada i dijelova malog i lakog oružja.

U tvornici Jelšingrad u Banja Luci uništeno je 2.554 komada i dijelova malog i lakog oružja.

Ovo predstavlja nastavak uspješnog provođenja ciljeva iz Strategije za kontrolu malog i lakog oružja u BiH za period 2016-2020. godina.

Ovo je treća akcija koju Koordinacioni odbor za SALW u BiH uz podršku UNDP-a, odnosno Evropske unije organizuje u ovoj godini, čime dajemo veliki doprinos poboljšanju cjelokupne stabilnosti kako u regionu tako i šire.

„Ovom akcijom podsjetili smo građane Bosne i Hercegovine na opasnosti koje prijete od oružja koje je proglašeno viškom,  slabo osiguranog ili nezakonitog oružja i koliko to oružje utiče na njihovu sigurnost“, navodi se u saopćenju Koordinacionog odbora za SALW u BiH.

Tokom 2017. godine, u navedenim aktivnostima ukupno je prikupljeno i uništeno 5186 komada malog oružja i lakog naoružanja i 5.615 dijelova oružja. Ukupan broj uništenog malog oružja i lakog naoružanja iznosi 10.801 što predstavlja izuzetan rezultat u odnosu na protekle godine. Prikupljanje i uništavanje navedene količine oružja rezultat je uspješnog rada svih policijskih agencija u Bosni i Hercegovini u borbi protiv ilegalne trgovine oružjem.