Najava događaja/aktuelnosti

Znanja o katastrofama mogu biti presudna za sigurnost djece

3.9.2018

Bosna i Hercegovina uz pomoć partnerskih zemalja i organizacija poduzima napore na smanjenju rizika od katastrofa i u tim aktivnostima posebna pažnja se posvećuje zaštiti djece. Posebno je ovo važno ako imamo u vidu podatke iz istraživanja Organizacije World Vision da samo 10 posto škola u Federaciji BiH i Brčko Distriktu ispunjavaju sigurnosne uvjete, istaknuto je na današnjoj regionalnoj konferenciji u oblasti smanjenja rizika od katastrofa pod nazivom „Sigurne škole za sigurno djetinjstvo“ u organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH i međunarodne organizacije World Vision BiH.

Bosna i Hercegovina uz pomoć partnerskih zemalja i organizacija poduzima napore na smanjenju rizika od katastrofa i u tim aktivnostima posebna pažnja se posvećuje zaštiti djece. Posebno je ovo važno ako imamo u vidu podatke iz istraživanja Organizacije World Vision da samo 10 posto škola u Federaciji BiH i Brčko Distriktu ispunjavaju sigurnosne uvjete, istaknuto je na današnjoj regionalnoj konferenciji u oblasti smanjenja rizika od katastrofa pod nazivom „Sigurne škole za sigurno djetinjstvo“ u organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH i međunarodne organizacije World Vision BiH.

Konferencija je posvećena uspostavljanju i jačanju sigurnog školskog okruženja u odnosu na rizike od prirodnih ili drugih katastrofa. Realizuje se u sklopu projekta „Škole skrojene za sigurno djetinjstvo“ koji provodi World Vision Bosne i Hercegovine, a finansiraju Aktion Deutschland Hilft i World Vision Njemačke.

“Bosna i Hercegovina je zemlja koja je podložna prirodnim ili drugim nesrećama, sa značajnim procentom ranjive populacije koja je izložena rizicima od prirodnih ili drugih nesreća, Možemo konstatovati da smo mnogo toga uradili I unaprijedili, ali prostora za napredak još uvijek je mnogo. Veliki broj djece su nakon poplava u Bosni i Hercegoivini  pokazivala znakove stresa i promjene u ponašanju koje smo primjetili razgovarajući s djecom i roditeljima poput noćnih mora, straha, regresivnog ponašanja, straha od odvajanja od roditelja i drugo. Dobrom pripremom za postupanje prije, za vrijeme i poslije katastrofe negativni uticaji na djecu se mogu značajno umanjiti.

Stečeno iskustvo u pomaganju stanovništvu zahvaćenom poplavama treba nam poslužiti u izgradnji još efikasnije platforme za smanjenje rizika od katastrofa koja će osigurati efikasnu zaštitu za najranjivije kategorije stanovništva, posebno djecu, kazao je pomoćnik ministra sigurnosti BiH Samir Agić.

Na Konferenciji su učestvovali predstavnici nadležnih institucija za obrazovanje i struktura zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini, predstavnici ambasada Švicarske, Savezne Republike Njemačke, Republike Austrije, međunarodnih i humanitarnih organizacija, općina i škola u kojima su realizirani određeni projekti u domenu smanjenja rizika od katastrofa, kao i predstavnici službi zaštite i spašavanja iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Cilj Konferencije je  razmjena iskustava i dobrih praksi obrazovnog sektora i civilne zaštite u vezi sigurnosti djece u školama u Bosni i Hercegovini i regionu u slučaju prirodnih ili drugih katastrofa.

Na Konferenciji su prezentirani rezultati rada i brojnih aktivnosti u oblasti smanjenja rizika od katastrofa sa posebnim akcentom na ulogu i mjesto škole u sistemu ranog upozoravanja i stvaranja sigurnog okruženja. Tom prilikom, će prisutnima biti predstavljena zbirka alata za uspostavljanje sigurnih škola, kao i metodologija za izradu planova zaštite i spašavanja i minimalni standardi za otpornost odgojno-obrazovnih ustanova u Bosni i Hercegovini.

Konvencija o pravima djeteta nalaže državama članicama da djeci osiguraju njihova prava bez obzira na okolnosti, uključujući i prirodne katastrofe kada su djeca najviše ugrožena. U takvim okolnostima se testira koliko je efikasan sistem za ostvarivanje prava djece prije i nakon katastrofe.

Sposobnost djece da se nose s prirodnim katastrofama će  ovisiti i o tome jesu li prije katastrofe ostvarivana prava djece na obrazovanje i informacije koje su presudne za spašavanje života i očuvanja zdravlja.

Kako postupiti i gdje se skloniti za vrijeme zemljotresa, koga nazvati izbije li požar te kako postupiti za vrijeme poplave – ova znanja mogu biti presudna za sigurnost djece u nepredviđenim okolnostima.

“Nažalost, pripreme za djelovanje u slučaju katastrofa često ne uključuju sudjelovanje najmlađih članova društva, što moramo promijeniti.

U tom pogledu, od krucijalne važnosti je raditi na poboljšanju inter-institucionalne koordinacije i saradnje uz  aktivno uključivanje lokalnih zajednica  sa visokim rizikom od katastrofa u procesima planiranja i implementacije mjera na terenu, kazao je Agić.

Stoga je naglasio da je u narednom periodu potrebno uložiti veće napore i resurse sa posebnim akcentom na  smanjivanje rizika od katastrofa, uključujući i procjenu sistema obavještavanja ugroženog stanovništva i jačanje saradnje između službi za evakuaciju i stanovništva i u većoj mjeri uključiti djecu u pripremu i edukaciju o rizicima od prirodnih ili drugih nesreća te podržati djecu da budu dijelom rješenja, ne terete i pažnju usmjeriti na potrebe djece prije i nakon katastrofa

- Potrebno je učiniti više napora unutar sistema obrazovanja kako djeca pogođena prirodnim ili drugim nesrećama ne bi bila isključena iz redovnih obrazovnih aktivnosti kao  i u prenošenje dječjih mišljenja i stavova o tome što bi trebalo učiniti u sklopu podrške pogođenim zajednicama, zaključio je Agić.  

Konferencija je proizašla iz dugogodišnje uspješne saradnje Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i međunarodne organizacije World Vision, koji su na osnovu potpisanog Memoranduma o međusobnoj saradnji u oblasti zaštite i spašavanja realizirali značajan broj aktivnosti.  Aktivnosti se odnose na izradu planova i procjena za djelovanje u slučaju prirodnih ili drugih nesreća u lokalnim zajednicama i osnovnim školama u Bosni i Hercegovini, organizaciju i izvođenje vježbi evakuacije i gašenja požara, izradu edukacijskih materijala i podršku školama u nabavci određene opreme i rješavanju sigurnosnih problema (nabavka sredstava za protiv-požarnu zaštitu, obilježavanje evakuacijskih puteva, uređenje igrališta, fiskulturnih sala, popravku krovova i izradu analiza vezanih za sigurnost škola i dr).

Cilj Ministarstva sigurnosti BiH je provođenje Sendai okvira za priod 2015-2030 godina kroz strateški pristup integracije smanjenja rizika od katastrofa u sve relevantne sektore kako bi stvorili sigurnije i prosperitetnije okruženje za sve građane Bosne i Hercegovine i postali članica Mehanizma civilne zaštite Evropske Unije.

2 FOTO GALERIJA