Najava događaja/aktuelnosti

Saradnja BiH i SAD: Radionica o unaprijeđenju kapaciteta BiH za pomoć u prirodnim i drugim nepogodama

7.2.2019

Radionica pod nazivom "Capability-Based Planning Series WS 19-1 Workshop" održana je od 05. do 07.02. 2019. godine u Domu Oružanih snaga BiH. Radionica je organizovana u skladu sa programom bilateralne saradnje Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država, Vojska-Vojsci za 2019. godinu s ciljem unaprijeđenja kapaciteta BiH za pomoć civilnim strukturama u prirodnim i drugim nepogodama.

Fokus radionice su ključna pitanja procjene vezana za sve prijetnje i odgovore na prirodne i druge nepogode i opasnosti uz prikaz sposobnosti, odgovornosti, promociju međuagencijske i civilno-vojne saradnje između državnih i entiteskih ministarstava, agencija i drugih institucija u BiH. Ovaj događaj je nastavak ranije realizovanih radionica i koji provodi Ekspertni tim iz SAD sastavljen od predstavnika Inžinjerijskog Korpusa Američke Vojske (USACE) i US CMEP, te predstavnika Agencije za upravljanje vanrednim situacijama države Maryland, čija iskustava su od koristi Ministarstvu odbrane BiH, Oružanim snagama BiH, Ministarstvu sigurnosti BiH, te drugim ministarstvima i upravama civilne zaštite u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Distrikta Brčko, te drugim organizacijama i institucijama.

Na radionici su učestvovali predstavnici nadležnih institucija u BiH za reagovanje na prirodne nesreće i druge katastrofe.

4 FOTO GALERIJA