Najava događaja/aktuelnosti

Ohrabriti žene za učešće u mirovnim misijama

9.4.2019

“Veći postotak žena i u policiji i u vojsci značajno povećava njihovu profesionalnost i obezbjeđuje da su sve kategorije društva podjedanko zaštićene i uživaju ista prava, a sveukupni  bezbjednosni aparat  im pruža sve potrebne bezbjednosne  usluge”, kazao je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić na otvaranju okruglog stola o temi „Doprinos žena mirovnim misijama“ održanog u Sarajevu.

Cilj održavanja ovog Okruglog stola je motivisati i ohrabriti još veći odaziv žena, policijskih  službenica i vojnikinja za učešće u mirovnim misijama, kao i razmjena dosadašnjih iskustava iz misija predstavnica policijskih  struktura i Oružanih snaga BiH, te EUFOR-a.

Ministar Mektić je istakao da se Ministarstvo bezbjednosti snažno zalaže za promociju i stvaranje pretpostavki za veće učešće žena u mirovnim misijama.

“Ponosni smo i zadovoljni da imamo znatno veći procenat učešća policijskih službenica iz Bosne i Hercegovine u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija nego što to imaju mnoge članice Evropske unije i NATO saveza, i nego što je prosjek UN-a”, kazao je Mektić dodajući da je to prepoznao i UN dodjelivši  nagradu u 2012. godini za sveukupni doprinos u promociji  ravnopravnosti polova  u bezbjednosnom sektoru.

“Zbog toga, koristitim priliku da apelujem i ohrabrim žene da se prijavljuju za učešće u mirovnim misijama. Ministarstvo bezbjednosti će vam zasigurno pružiti, sa svoje strane, svu neophodnu podršku i pomoć. Istovremeno, apelujem i podstičem menadžment agencija za provođenje zakona da omoguće, odnosno daju odobrenje za prijavljivanje i raspoređivanje žena u mirovne misije, istakao je Mektić.

Uz ministra Mektića uvodničari okruglog stola bili su i brigadni general Mirsad Ahmić, komandant EUFOR-a generalmajor Martin Dorfer te direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić.

Organizatori okruglog stola bili su EUFOR, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo sigurnosti BiH. Predstavnici ovih institucija, ali i drugih partnerskih organizacija, razmjenjivali su svoja iskustva o učešću, kao i o provođenju Rezolucije Vijeća sigurnost UN-a 1325, koja se odnosi na afirmaciju rodne jednakosti, poboljšanje statusa i veću zastupljenosti žena u institucijama i organizacijama odbrane i sigurnosti.

3 FOTO GALERIJA