Najava događaja/aktuelnosti

Službe spašavanja dobile tehničku i medicinsku opremu

23.2.2021

Graničnoj policiji BiH, Federalnoj upravi civilne zaštite FBiH, Republičkoj upravi civilne zaštite RS, Gorskoj službi spašavanja u Bosni i Hercegovini (GSSuBiH), Gorskoj službi spašavanja FBiH i Odjelu za javnu sigurnost Brčko distrikta BiH danas je uručena tehnička i medicinska oprema nabavljena u sklopu TAIEX projekta „Jačanje kapaciteta gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini“. Uz predstavnike institucija kojima je uručena oprema, ceremoniji primopredaje prisustvovali su ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić, ambasadorica Austrije u Bosni i Hercegovini Ulrike Hartmann i ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini Christine Toudic.

Ministarsvo sigurnosti Bosne i Hercegovine je  apliciralo za ovaj projekt u cilju jačanja kapaciteta gorskih službi spašavanja i bolje pripremljenosti za pronalazak i spašavanje ljudi na nepristupačnom terenu.

S obzirom i na trenutnu migrantsku situaciju na teritoriji Bosne i Hercegovine, fokus je bio na službama potrage i spašavanja (GSS), odnosno eventualnoj hitnoj interventnoj pomoći migrantima koji se nalaze u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Projekat je u februaru 2020. godine odobren od strane Europske komisije, te je dodjeljen Republici Austriji i Republici Francuskoj.
 
„Republika Francuska i Republika Austrija su istinski veliki prijatelji Bosne i Hercegovine, što su potvrdili više puta u nesrećama, kao i u dosadašnjoj saradnji te opredijeljenošću da kroz ovaj projekt tehničke pomoći u opremi, obukama i studijskoj posjeti, podrže spasioce u Bosni i Hercegovini u humanoj misiji spašavanja ljudskih života, kazao je ministar Cikotić.
 

7 FOTO GALERIJA