Najava događaja/aktuelnosti

Ministarstvo sigurnosti BiH i OSCE potpisuju protokol za provedbu projekta za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja

10.11.2021

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić i šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasadorica Kathleen Kavalec potpisaće sutra u Sarajevu protokol o implementaciji projekta za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja (SALW) koji će se provoditi tokom naredne tri godine.

Projekt kojeg trenutno finansira pet država članica OSCE-a će, između ostalog, raditi na povećanju kapaciteta policijskih jedinica sa službenim psima za otkrivanje vatrenog oružja i eksploziva i poboljšanju sigurnosti policijskih skladišta SALW-a, te na usklađivanju zakonodavnog i regulatornog okvira za deaktivaciju SALW-a i opremanju najmanje dva centra za deaktivaciju.

Mediji su srdačno pozvani da proprate događaj sutra, u četvrtak, u Hotelu Holiday, Zmaja od Bosne 4, sa početkom u 12:30 sati, kada će biti upriličeno potpisivanje protokola, obraćanja ambasadorice Kavalec i ministra Cikotića, grupna fotografija i izjave za medije.

Svi predstavnici medija se mole da u Hotel Holiday stignu  u 12:00 sati radi obaveznog antigenskog testiranja na koronavirus koje će obezbijediti Misija.

Za više informacija molimo kontaktirajte Nikolu Gaon, službenika za odnose s javnošću pri Misiji OSCE-a u BiH, na telefon 067 130 1697 ili putem elektronske pošte, na adresu: nikola.gaon@osce.org.