Najava događaja/aktuelnosti

Održan sastanak državnih sigurnosnih organa Jugoistočne Evrope pod predsjedavanjem Bosne i Hercegovine

30.11.2021

Jedanaesti sastanak šefova državnih sigurnosnih organa Jugoistočne Evrope (SEENSA) koje su članice Regionalnog vijeća za saradnju (RCC), održan je danas u online formatu i pod predsjedavanjem Bosne i Hercegovine.

Sastanak su otvorili Selmo Cikotić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine i Amer Kapetanović, šef Političkog odjela RCC-a. 

"Još jednom želim naglasiti da Ministarstvo sigurnosti Bosne I Hercegovine i ja osobno snažno podržavamo rad SEENSA foruma kao potvrdu opredjeljenja učesnika država članica za unaprijeđenje zaštite tajnih podataka u nacionalnim okvirima i regiji Jugoistočne Evrope." istakao je ministar Cikotić.

Sastanak su moderirali predstavnici Sektora za zaštitu tajnih podataka Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine u suradnji sa RCC.

Uz prisustvo direktora i predstavnika državnih sigurnosnih organa država Jugoistočne Evrope posebni gosti na sastanku bili su predstavnici IISG, SEESAC i MARRI.

Predsjedavanje forumom za 2022. godinu pripalo je Direkciji za sigurnost klasificiranih informacija Vlade Sjeverne Makedonije.