Najava događaja/aktuelnosti

Međunarodna terenska vježba u Brčkom

23.10.2023

Na području Brčko distrikta održat će se međunarodna terenska vježba „Full Scale Exercise – DPPI SEE Flex 2023“od 23. – 27. 10. 2023. godine.

Vježbu je organiziralo Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine u saradnji sa DPPI (Inicijativa pripravnosti i prevencije katastrofa u jugoistočnoj Evropi) po scenariju odgovora na poplave.

Ovo je prva vježba do sada u kojoj se koriste dronovi s ciljem testiranja kapaciteta za upravljanje dronovima u operacijama zaštite i spašavanja.

Tokom vježbe će se simulirati stanje nastanka poplava u Bosni i Hercegovini uz primjenu procedura koje se koriste u situacijama prirodnih ili drugih nesreća, te će učešće u vježbi uzeti devet država članica DPPI SEE, sa međunarodnim timovima koristeći specijaliziranu opremu za dronove.

Navedena terenska vježba je prilika da se provjeri spremnost i sposobnost odgovora na poplave kroz zajedničku saradnju i koordinaciju Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i nadležnih institucija i timova iz Bosne i Hercegovine i država Jugoistočne Evrope posebno efikasnost sistema podrške države domaćina u slučaju prijema i pružanja međunarodne pomoći.

Pozivamo novinare, snimatelje i fotoreportere da prisustvuju pokaznoj vježbi na stadionu Jedinstvo u Brčkom.

Četvrtak, 26. 10. 2023. godine (stadion Jedinstvo, Brčko)

-          11.45 – 12.00 sati - Izjave za medije

-          12.00 – 13.30 sati - Pokazna vježba