Najava događaja/aktuelnosti

OBAVIJEST - Javni poziv za dodjelu sredstava za sufinansiranje projekta obilježavanja 18. oktobra, Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima

11.7.2019

Ministarstvo bezbjednosti BiH, Odsjek za borbu protiv trgovine ljudima je dana 18.06.2019. godine na web stranici ministarstva objavio Javni poziv za dodjelu sredstava za sufinansiranje projekta obilježavanja 18. oktobra, Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima. Rok za dostavu projektnih prijedloga bio je 05.07.2019. godine.

Dana 11.07.2019. godine Komisija za razmatranje prijava nevladinih organizacija pristiglih na osnovu Javnog poziva za dodjelu sredstava za sufinansiranje projekta obilježavanja 18. oktobra Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima nakon održanog sastanka donijela je Odluku o poništenju javnog poziva. Razlog za ovakav postupak Komisije leži u činjenici da su u dostavljenim prijedlozima nevladinih organizacija bile obuhvaćene samo dvije lokacije u Bosni i Hercegovini iz Javnog poziva (Bijeljina i Sarajevo), a da ni jedan od projektnih prijedloga nije planirao održavanje aktivnosti i na druge dvije lokacije u Tuzli i Bihaću.

Obzirom da je svrha Javnog poziva bila implenetacija projekta čiji je cilj podizanje svijesti javnosti o trgovini ljudima u migracionim tokovima, a da su Tuzla i Bihać gradovi u kojima je upravo navjeća koncetracija migranta u Bosni i Hercegovini, Komisija je odlučila da poništi Javni poziv.

Novi Javni poziv biće objavljen dana 12.07.2019. godine.