Najava događaja/aktuelnosti

Krešić i Bajramović uručili certififikate polaznicima kursa za UN policiju - Željko Stevanović najbolji student

28.10.2019

Ceremonija zatvaranja kursa za UN policiju i uručenja certifikata polaznicima održana je danas u Centru za obuku za operacije podrške miru (PSOTC), uz prigodno obraćanje zamjenika Ministra sigurnosti BiH gospodina Mije Krešića i komandanta PSOTC-a brigadira Edina Bajramovića.

Ovaj kurs je organizovan kao zajednički projekt Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva odbrane BiH, odnosno PSOTC-a. Na kursu za UN policiju učestvovalo je 20 polaznika i polaznica iz Albanije, Bosne i Hercegovine i Slovačke. 

Zamjenik Krešić je istakao da je trenutno 32 policajca raspoređeno pod okriljem UN-ovih misija. Od 2000. godine, ukupno 332 policajca iz agencija za provođenje zakona iz BiH sudjelovala su u različitim mirovnim misijama UN-a, među njima 55 žena. Dodao je da Ministarstvo sigurnosti pokušava stvoriti uvjete za širenje mogućnosti za sudjelovanje predstavnika BiH u nekim drugim mirovnim misijama UN-a.

“ Vaši zadaci i dužnosti u okviru mandata UN policije kretat će se od pružanja podrške provedbi mirovnih sporazuma, pružanju podrške lokalnim vlastima u provedbi sigurnosnih reformi, zaštite civila, organiziranja obuka za lokalne policijske službenike, sprečavanja novih sukoba i održavanja javnog reda. Ovi ozbiljni zadaci sada su pred dobro obučenim i pripremljenim policajcima”, kazao je Krešić.

Ceremoniji su prisustvovali i predstavnici više policijskih agencija u BIH: Federalnog MUP FBiH, Policije Brčko Distrikta, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Agencije za istragu i zaštitu, te Granične policije Bosne i Hercegovine. Mlađi policijski inspektor Željko Stevanović proglašen je za najboljeg studenta na kursu. Pored osoblja PSOTC-a, kurs je realiziran uz značajan angažman Policije Kraljevine Švedske, kao i policijski službenici iz Granične policije, SIPA-e i Policije Brčko Distrikta.