Najava događaja/aktuelnosti

Usvojena Strategija za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH – Ključni cilj smanjenje zloupotrebe ilegalnog posjedovanja i trgovine vatrenog oružja

26.2.2021

Vijeće ministara BiH usvojilo je Strategiju za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja ( SALW) u BiH za razdoblje 2021. - 2024. godine i prateći akcijski plan, s ciljem daljnjeg povećanja efikasnosti svih subjekata u ovoj oblasti i daljnjeg unapređenja sigurnosti u BiH i regiji.

Strategiju i prateći akcijski plan pripremio je Koordinacijski odbor za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u suradnji s nadležnim tijelima na svim razinama vlasti  i međunarodnim partnerima, uključenim u implementaciju strateških ciljeva, a zasnovana je na standardima Ujedinjenih naroda, Europske unije i drugim međunarodnim standardima i najboljim praksama.

Četiri strateška cilja usmjerena su na unapređenje i usklađivanje pravnog okvira u implementaciji SALW zakonodavstva; smanjenje zloupotrebe ilegalnog posjedovanja i trgovine vatrenog oružja i streljiva, upravljanje SALW-om u posjedu Oružanih snaga BiH, te na nastavak suradnje s međunarodnim i regionalnim organizacijama i organizacijama civilnog društva u ovoj oblasti.

Provođenje ovih ciljeva putem akcijskog plana za rezultat treba imati daljnje unapređenje kontrole unutarnjeg i vanjskotrgovinskog prometa oružja, smanjenje incidenata počinjenih oružjem i nelegalnog oružja u posjedu građana, povećanje povjerenja građana u institucije u BiH na svim razinama vlasti, kao i smanjenje viškova malog oružja i lakog naoružanja u posjedu Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH. Posebna pažnja je usmjerena na jačanje cjelokupnih administrativnih i istražnih kapaciteta svih nadležnih tijela u Bosni i Hercegovini radi sprečavanja ilegalnog posjedovanja i krijumčarenja malog oružja i lakog naoružanja.

Više informacija o Strategiji na linku: id=20202&langTag=bs-BA