Saopštenja za javnost

Delegacije BiH i Hrvatske utvrdile prioritete buduće saradnje u oblasti zaštite i spašavanja

24.4.2018

Predstavnici delegacija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske u svojstvu Stalne mješovite komisije za provođenje zadataka utvrđenih Sporazumom između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o saradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa na sastanku održanom 19.04.2018. godine u Sarajevu usaglasili da je dosadašnja saradnja bila izuzetno uspješna i treba se dodatno operacionalizirati i razviti, kako bi se mogla ostvariti u svim aspektima upravljanja u katastrofama.
Predstavnici delegacija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske u svojstvu Stalne
mješovite komisije za provođenje zadataka utvrđenih Sporazumom između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o saradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa na sastanku održanom 19.04.2018. godine u Sarajevu
usaglasili da je dosadašnja saradnja bila izuzetno uspješna i treba se dodatno operacionalizirati i razviti, kako bi se mogla ostvariti u svim aspektima upravljanja u katastrofama.

Dogovoreno je da će se tokom 2018. godine posebna pažnja obratiti na razmjenu iskustava vezano za pristupanje BiH članstvu u EU, a koja tretiraju oblast zaštite i spašavanja, planiranju i provedbi preventivnih mjera za zaštitu od požara, poplava i drugih civilizacijskih katastrofa, međusobnom obavještavanju o opasnostima, nastanku i posljedicama katastrofa i međusobnu pomoć pri zaštiti i spašavanju i uklanjanju posljedica katastrofa.

Također, u zajedničkoj izjavi koju su potpisali pomoćnik ministra u Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine Samir Agić i direktor Državne uprava za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske Dragan Lozančić utvrđena je potreba saradnje u obrazovanju i osposobljavanju pripadnika civilne zaštite, vatrogasaca i drugih pripadnika spasilačkih ekipa, razmjeni podataka i dokumenata iz oblasti zaštite i spašavanja, te dogovoreno ulaganje napora na uspostavi i razvijanju bliske saradnje pograničnih općina i nastavak bliske saradnje u regionalnim inicijativama.

Sastanak Stalne mješovite komisije uspješno je poslužio daljem razvoju saradnje u duhu prijateljskih odnosa, gdje su obje strane iskazale punu opredjeljenost za nastavak i unaprjeđenje uspješne saradnje.

Naredni sastanak Stalne mješovite komisije će se održati u Republici Hrvatskoj.

4 FOTO GALERIJA