Saopštenja za javnost

Sastanak Mektića sa ambasadorima Njemačke i Francuske – Regionalni pristup u borbi protiv ilegalne trgovine oružjem

7.5.2018

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić sastao se danas u Sarajevu sa ambasadoricom Njemačke u BiH Christiane Hohmann i ambasadorom Francuske Guillaume Roussonom sa kojim je razgovarao o saradnji i realizaciji zajedničkih projekata u oblasti sigurnosti.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić sastao se danas u Sarajevu sa ambasadoricom Njemačke u BiH Christiane Hohmann i ambasadorom Francuske Guillaume Roussonom sa kojim je razgovarao o saradnji i realizaciji zajedničkih projekata u oblasti sigurnosti.

Ambasadori Hohman i Rousson upoznali su ministra Mektića da su ove dvije države pokrenule projekat jačanja koordinacije u borbi protiv ilegalne trgovine oružjem u zemljama zapadnog Balkana. Tim povodom u junu će biti održana konferencija u Sarajevu, na kojoj će se utvrditi glavni izazovi i potrebe BiH u ovoj oblasti.

Ministar Mektić je naglasio da ilegalno oružje predstavlja ozbiljan problem u cijelom regionu, te ovaj zajednički projekat ocijenio veoma korisnim.

“Uporedo sa borbom protiv organiziranog kriminala i terorizma neophodno je boriti se protiv ilegalnog posjedovanja i trgovine oružjem. BiH je zainteresirana da jača kapacitete i poboljša zakonodavni okvir kako bi se efikasnije suprotstavili ovom izazovu”, kazao je Mektić.

Tokom sastanka razmjenjeni su stavovi o započetoj proceduri izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH, u skladu sa presudom Ustavnog suda BiH. Ministar Mektić je istakao da očekuje odgovoran odnos prema ovom pitanju jer bi u slučaju stavljanja van snage sadašnjih odredbi zakona i neusvajanja novih, mogle nastupiti posljedice u borbi protiv organiziranog kriminala, korupcije i pranja novca.