Saopštenja za javnost

Ministar Mektić razgovarao sa ambasadorom Fergusonom

1.6.2018

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić sastao se danas u Sarajevu sa ambasadorom Velike Britanije u BiH Edwardom Fergusonom, sa kojim je razgovarao o trenutnoj migrantskoj i sigurnosnoj situaciji u BiH te budućoj saradnji.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić sastao se danas u Sarajevu sa ambasadorom Velike Britanije u BiH Edwardom Fergusonom, sa kojim je razgovarao o trenutnoj migrantskoj i sigurnosnoj situaciji u BiH te budućoj saradnji.

Izražena je zabrinutost zbog neusvajanja izmjena Zakona o OSA-i i Zakona o krivičnom postupku BiH, osnosno neprovođenja odluka Ustavnog suda BiH, i posljedicama koje bi mogle nastupiti. Istaknuto je da postoji ozbiljan rizik da BiH, zbog nemogućnosti provođenja posebih istražnih radnji, postane crna rupa za organizirani kriminal.

Ministar Mektić je podsjetio da su ovi zakoni u parlamentarnoj proceduri te da očekuje odgovoran odnos parlamentaraca prema ovom pitanju.

Također, razgovarano je o predstojećem samitu koji organizira Velika Britanija na kojem će se razgovarati o jačanju saradnje zemalja regiona u oblasti borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije.