Saopštenja za javnost

Izaslanstvo BiH na sigurnosnom forumu u Kini

18.9.2018

Izaslanstvo Ministarstva sigurnosti BiH, u sastavu Husein Nanić, ravnatelj Agencije za policijsku potporu, Miše Ćavar, zamjenik ravnatelja Agencije za policijsku potporu i Ankica Tomić, šefica Odsjeka za međunarodnu suradnju sudjelovali su na Četvrtom (4.)Lianyungang forumu koji se održao u kineskom gradu Lianyungang.

Izaslanstvo Ministarstva sigurnosti BiH,  u sastavu Husein Nanić, ravnatelj Agencije za policijsku potporu, Miše Ćavar, zamjenik ravnatelja Agencije za policijsku potporu i Ankica Tomić, šefica Odsjeka za međunarodnu suradnju sudjelovali su  na Četvrtom (4.)Lianyungang forumu koji se održao u kineskom gradu Lianyungang.

Forum je organiziralo Ministarstvo javne sigurnosti Narodne Republike Kine na kojem su  sudjelovali predstavnici/ce 31 države i pet međunarodnih organizacija. Skup je posvećen jačanju suradnje između agencija za provedbu zakona i sigurnosnih službi s ciljem osnaživanja njihovih kapaciteta u budućnosti, kako bi se uspiješnije prevenirali i suzbijali svi oblici kriminala na globalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini. Poseban naglasak je dat osmišljavanju i realizaciji zajedničkih sigurnosnih projekata, te poboljšanje suradnje u svrhu učinkovitije razmjene informacija u okviru postojećih mehanizama za razmjenu informacija.

Na Forumu se diskutiralo i o uspostavljanje eventualnih novih mehanizama koji bi omogućili brže i učinkovitije zajedničko djelovanje agencija za provedbu zakona u kontekstu borbe protiv suvremenih sigurnosnih prijetnji i izazova globalnog karaktera, poput terorizma, transnacionalnog organiziranog kriminala, kibernetičkog kriminala (cyber crime), ilegalnih migracija, pranja novca,  itd.

Format Foruma se sastojao od plenarnih obraćanja, okruglih stolova kao i prezentacije vježbi i izložbe policijske opreme. Na svim navedenim aktivnostima je sudjelovalo izaslanstvo Ministarstva sigurnosti, te održalo izlaganje na temu važnosti učinkovite razmjene informacija kao ključnog preduvjeta za zajedničko djelovanje na prevenciji, otkrivanju i procesuiranju različitih oblika kriminala.

Članovi Izaslanstva BiH su ostvarili i bilateralne kontakte sa sudionicima Foruma iz različitih država i međunarodnih organizacije, uključujući i domaćine Foruma, tj. Ministarstvo javne sigurnosti Kine s kojima se razgovaralo o budućim modalitetima  međusobne suradnje.

2 FOTO GALERIJA