Saopštenja za javnost

Sastanak Operativnog štaba za pitanje migracija u BiH

9.11.2018

Članovi Operativnog štaba za pitanja migracija u Bosni i Hercegovini na današnjem sastanku u Sarajevu analizirali su trenutnu situaciju u ovoj oblasti te donijeli zaključke s ciljem poboljšanja kontrole ulaska i kretanja migranata u BiH.

Članovi Operativnog štaba za pitanja migracija u Bosni i Hercegovini na današnjem sastanku u Sarajevu analizirali su trenutnu situaciju u ovoj oblasti te donijeli zaključke s ciljem poboljšanja kontrole ulaska i kretanja migranata u BiH. 

Konstatovano je da je u posljednjoj sedmici značajno smanjen broj ilagalnih ulazaka u BiH, a također je smanjen broj migranata koji borave u našoj zemlji na oko 2.500 osoba.

Također, otvaranjem prihvatnih centara u Bihaću i Ušivku kod Sarajeva, znatno je poboljšana situacija sa smještajem migranata. Kapaciteti ova dva centra se svakodnevno proširuju a privodi se kraju i adaptacija objekta Đačkog doma u Bihaću gdje su stvoreni bolji uslovi za boravak migranata u hladnijem periodu. Također, vode se razgovori oko trajnijeg rješavanja smještaja na području Velike Kladuše, gdje se trenutno koriste kapaciteti firme Miral, u koji bi se mogli smjestiti migranti iz kampa Trnovi.

Ukazano je na postojanje opstrukcija od strane vlasti u Velikoj Kladuši, što otežava rješavanje ovog problema na području ove općine.

Tokom sastanka posebno je ukazano da policija Hrvatske vraća migrante koje nađu čak u dubini svoje teritorije, mimo graničnih prijelaza BiH i procedura koje predviđa Sporazum o readmisiji. Zatražene su detaljne informacije o ovim pojavama o čemu će ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić upoznati zvaničnike u Republici Hrvatskoj.

Također, usvojena je preporuka da sve institucije koje se bave pitanjem migracija naprave planove zaštite djece od seksualnog iskorištavanja, kako bi se dodatno zaštitile ove ranjive kategorije.

********

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić  i ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac sastali su se jutros da delegacijom Unsko-sanskog kantona, predvođenu premijerom USK Mustafom Ružnićem, ministrom unutrašnjih poslova Mujom  Koričićem i gradonačalnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem sa kojima su razgovarali o mjerama za poboljšanje migrantske situacije na području ovog kantona.

Ministri Mektić i Borovac su obećali da će vlasti USK imati punu podršku i još snažnije uključenje državnih vlasti u rješavanju problema migranata. Posebno je istaknuta potreba daljeg smanjenja priliva migranata u USK.

Premijer Ružnić je insistirao da se nađe rješenje za voz Sarajevo-Bihać koji  migranti i dalje koriste kako bi došli do USK.  Ministar Mektić je najavio da će o ovome upoznati Vijeće ministra BiH te Vladu FBiH jer nekontrolisan priliv migranata na područje USK može pogoršati sigurnosnu ali i humanitarnu situaciju u ovom kantonu.

2 FOTO GALERIJA