Saopštenja za javnost

Sastanak ministra Mektića i ambasadora Francuske Guillaume Roussona

5.3.2019

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić sastao se danas u Sarajevu sa ambasadorom Francuske Guillaume Roussonom sa kojim je razgovarao o jačanju kapaciteta i saradnje u borbi protiv ilegalne trgovine oružjem. 

Francuska će u cilju jačanja kapaciteta policijskih agencija donirati opremu za balističku analizu oružja i municije malog kalibra. Nova oprema kao i edukacija kadrova u značajnoj mjeri će unaprijediti kapacitete policijskih agencija u ovoj oblasti.

Također, istaknuto je da je za efikasnu borbu  protiv ilegalne trgovine izuzetno važna i bilateralna saradnja i razmjena informacija. Ministar Mektić i ambasador Rousson zbog toga su danas razgovarali i o toku započetih pregovora za potpisivanje tehničkog sporazuma o saradnji između dvije države u borbi protiv krijumčarenja oružja malog kalibra.

Na kraju, ambassador Russon se zahvalio za uručeno javno priznanje Ministarstva sigurnosti BiH za pomoć razvoju sistema zaštite i spašavanja u BiH te najavio će Francuska nastaviti jačanje saradnje u ovoj oblasti.