Saopštenja za javnost

Sastanak ministra Mektića i njemačke ambasadorice Uebber

1.11.2019

Njemačka će nastaviti da podržava provođenje reformi u Bosni i Hercegovini ali i zauzimati se za nastavak puta ka Evropskoj uniji, istaknuto je na današnjem sastanku u Sarajevu ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića sa ambasadoricom Njemačke u BiH Margret Uebber.

Na sastanku je naglašena dosadašnja pozitivna uloga Njemačke u jačanju kapaciteta sigurnosnog sektora u Bosni i Hercegovini, posebno Granične policije BiH.

Ministar Mektić je istakao da je za BiH važan prioritet nastavak saradnje sa Njemačkom, te izrazio nadu da će se dobri odnosi nastaviti i u budućnosti.

Osim podrške sigurnosnim agencijama u BiH, ambasadorica Uebber je najavila nastavak podrške projektu deminiranja u BiH gdje je do sada uloženo oko 35 miliona eura.

Također, naglasila je da je važna tema u Njemačkoj i situacija sa migrantima u BiH. Iznoseći probleme i opstrukcije koje prate pitanje iznalaženja adekvatne lokacije za smještaj migranata, ministar Mektić je istakao da su u toku razgovori o formiranju još dva prihvatna centra u BiH, te da očekuje da će to pitanje biti rješeno prije nadolazeće zime.

 

2 FOTO GALERIJA