Saopštenja za javnost

Ministri unutrašnjih poslova regiona i komesar EU razgovarali o ilegalnim migracijama i borbi protiv organizovanog kriminala

20.11.2019

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić prisustvovao je danas u Skoplju Ministarskom forumu pravosuđa i unutrašnjih poslova EU - Zapadni Balkan. Ministri unutrašnjih poslova zemalja regiona i komesar EU za migracije i unutrašnje poslove Dimitris Avramopoulos razgovarali su o aktualnim temama vezanim za upravljanje granicama, ilegalnim migracijama, borbi protiv organizovanog kriminala i suzbijanje terorizma i nasilnog ekstremizma.

Ministar Mektić je predstavio trenutno stanje u oblasti migracija u Bosni Hercegovini, naglasivši da je prioritet jačanje Granične policije BiH u svrhu bolje kontrole granice, a u cilju sprečavanja nezakonitih ulazaka na teritoriju BiH, provođenje sporazuma o readmisiji, podrška lokalnim zajednicama u kojima su uspostavljeni privremeni prihvatni centri i intenziviranje borbe protiv krijumčarenja migrantima.

Govoreći o zajedničkoj borbi protiv terorizma, Mektić je istakao da je Bosna i Hercegovina već duži niz godina aktivna u procesuiranju stranih terorističkih boraca povratnika, a uspostavljeni su i programi resocijalizacije. Pozitivno je ocijenio i nastavak bliske saradnje sa Evropskom unijom, te činjenicu da je danas sa komesarom Avramopoulosom potpisao aranžman za sprovođenje Zajedničkog akcionog plana za borbu protiv terorizma na Zapadnom Balkanu između Evropske komisije i Bosne i Hercegovine.

Ministar Mektić na marginama konferencije razgovarao je i sa ministrom unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije Oliverom Spasovskim i premijerom Zoranom Zaevim.

Forum je uspostavljen kao zajednička platforma za saradnju između Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana i razmatranje aktuelnih tema i izazova iz oblasti vladavine prava.

 

4 FOTO GALERIJA