Saopštenja za javnost

Sastanak ministra Mektića sa ambasadorom Irske Myles Geiranom

27.11.2019

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić sastao se danas u Sarajevu sa ambasadorom Irske za Bosnu i Hercegovinu Myles Geiranom sa kojim je razgovarao o sigurnosnoj situaciji i evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Ministar Mektić je upoznao ambasadora Geirana sa trenutnom migrantskom situacijom te izrazio očekivanje da će uskoro biti u funkciji još jedan prihvatni centar za  smještaj osoba koje se trenutno nalaze na lokaciji Vučjak.

Također, razgovarano je o povratku bh. državljana koji su se kao strani borci nalazili na teritoriji Sirije i Iraka. Mektić je istakao da je BiH izvršila sve pripreme za prihvat, procesuiranje i proces deradikalizacije ovih osoba, ali da je zbog novonastale situacije u Siriji proces povratka odgođen do daljnjeg.

Osvrčući se na nedavnu izjavu francuskog predsjednika Emanuela Makrona, Mektić je kazao da je BiH izložena istim sigurnosnim prijetnjama kao zemlje EU uključujući i terorizam, a da je sigurnosna situacija u tom smislu čak i bolja od pojedinih evropskih zemalja.

„O tome govori i činjenica da u posljednjih pet godina nismo imali nijedan teroristički incident i da situaciju držimo pod kontrolom“, naglasio je Mektić.

Ambasador Geiran je poručio da Irska ostaje posvećena proširenju Evropske unije i da će na tom putu nastaviti podržavati BiH u ispunjavanju svih kriterija i uslova za članstvo u EU.