Saopštenja za javnost

Odvojeni sastanci ministra Nešića sa ambasadorima Saudijske Arabije i Pakistana

7.3.2023

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić danas je imao odvojene sastanke sa ambasadorom Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Osamahom Dakhel Alahmadom i ambasadorom IR Pakistan Akhtarom Jamil Raom.

Ministar Nešić i ambasador Alahmad razgovarali su o saradnji između dvije države u oblasti bezbjednosti ali i drugom temama od zajedničkog interesa. Istaknuta je važnost brze i efikasne razmjene informacija i iskustava između bezbjednosnih agencija u borbi protiv globalnih prijetnji, kao što je terorizam, cyber kriminal i organizirani kriminal. 

Istaknuta je obostrana spremnost za unaprijeđenje odnosa u ovoj oblasti i provođenje postojećeg Sporazuma o policijskoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Saudijske Arabije, koji je ocijenjen kao dobra osnova za rješavanje zajedničkih bezbjednosnih izazova i na operativnom nivou.   

Tokom sastanka ministra Nešića i ambasadora Pakistana Akhtara Jamil Raoa fokus je bio na saradnji u oblasti migracija. Razgovarano je o sprovođenju Sporazuma o readmisiji i mogućnosti ubrzanja procesa identifikacije osoba koje se vraćaju u zemlju porijeka. 

Izraženo je očekivanje da će se saradnja u ovoj oblasti u narednom periodu dodatno unaprijediti i poboljšati.  

 

3 FOTO GALERIJA