Saopštenja za javnost

Vlada Japana donirala 37 terenskih vozila policijskim agencijama

26.5.2023

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić i ambasador Japana u BiH Masami Kinefuchi uručili su danas ključeve 37 vozila agencijama za provođenje zakona u Bosni i Hercegovini.

Terenska vozila su uručena Graničnoj policiji BiH, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, Službi za poslove sa strancima, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Srpske, Republičkoj upravi civilne zaštite, Federalnoj upravi civilne zaštite te ministarstvima unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona, Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona i Bosansko-podrinjskog kantona. 

Ambasador Kinefuchi iskazao je zadovoljstvo jako dobrim odnosima Bosne i Hercegovine i Japana te otvorenost za nastavkom pružanja podrške Bosne i Hercegovini. „S obzirom na to da Bosna i Hercegovina teži ka Evropskoj uniji, u tom kontekstu jako je važno jačanje kapaciteta i kontrola državne granice. Ovih 37 vozila mogu se koristiti na različitim terenima i njihova izdržljivost je visoko ocijenjena u cijelom svijetu. Ova donacija jedan je od simbola dobrih bilateralnih odnosa, a Japan će nastaviti pružati podršku Bosni i Hercegovini“, rekao je ambasador Kinefuchi.

Ministar Nešić  se zahvalio Vladi Japana na sveobuhvatnoj pomoći i podršci Bosni i Hercegovini kroz dugi niz godina. „Shvaćajući značaj institucionalne suradnje nadležnih tijela za provedbu zakona kada je u pitanju borba protiv ne samo ilegalnih migracija već i drugih bezbjednosnih izazova, odlučili smo da vozila dodjele nadležnim tijelima za provođenje zakona na svim nivoa vlasti. Riječ je o vozilima najnovije generacije, koja će uveliko pomoći policijskim službenicim na terenu, što je od izuzetne važnosti kada govorimo o efikasnosti rada tijela za provedbu zakona“, istakao je ministar Nešić.

Direktor Granične policije BiH Mirko Kuprešaković istakao je da je ova velikodušna donacija Vlade Japana od iznimnog značaja za pripadnike policijskih i sigurnosnih agencija te će im zasigurno olakšati aktivnosti na terenu. Pripadnici Granične policije BiH koristit će ova vozila prilikom operativnih akcija u borbi protiv  kriminaliteta, kao i nezakonitih migracija“, rekao je direktor Kuprešaković.

 

 

6 FOTO GALERIJA