Saopštenja za javnost

Uspostava sistema za razmjenu podataka o putnicima (API/PNR)

2.6.2023

Radionica međuagencijske Radne grupe za uspostavu sistema za razmjenu podataka o putnicima (API/PNR) održana je na Igmanu. Radionicu je organizovalo Ministarstvo sigurnosti BiH u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM BiH) i Center for International Legal Cooperation (CILC), a u sklopu projekata „Instrument za izgradnju kapaciteta na Zapadnom Balkanu za integrisano upravljanje granicom (WBIBM)“ i „IPA 2019/Countering Serious Crime in the Western Balkans”.


Pored članova Radne grupe učestvovali su i predstavnici međunarodnih organizacija i partnera koji kroz svoje projekte pružaju podršku nadležnim institucijama BiH vezano za buduću uspostavu API/PNR sistema.

Tokom dvodnevne radionice, članovi Radne grupe su uz stručnu pomoć facilitatora projekta iz Republike Slovenije i Kraljevine Holandije, sagledali trenutne kapacitete i analizirali prijedloge modela za uspostavu API/PNR sistema u BiH, usvojili radni dokument „Strateški razvojni program za izradu prijedloga rješenja za uspostavu API/PNR sistema“, te razmjenili najbolje prakse i iskustva država članica Evropske unije.

Dogovorena je dalja saradnja i još aktivniji rad nadležnih organa BiH na analizama i razradama predloženih, ali i novih modela, a sve u cilju njihovih poboljšanja radi dobijanja usaglašenog i u konačnici potpuno operativnog i funkcionalnog API/PNR sistema u BiH, u skladu sa EU standardima.

Video: https://youtu.be/yEVvpeS8HvQ