Saopštenja za javnost

Otvorena konferencija Sarajevo Migration Dialogue na Jahorini

8.6.2023

Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić danas je na Jahorini otvorio treću konferenciju Sarajevo Migration Dialogue koja je okupila predstavnike zemlja regiona i stručnjake iz oblasti migracija i azila.

Organizatori konferencije su Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Švedsko predsjedavanje Vijećem Evropske unije uz podršku Međunarodne organizacije za migracije (IOM), koja ima za cilj da definiše konkretne buduće aktivnosti za održivo upravljanje migracijama na Zapadnom Balkanu.

Ministar Nešić je istakao da će na ovoj dvodnevnoj konferenciji razgovarati o svim važnim aspektima migrantske situacije.

“Prostor Zapadnog Balkana nije samo opterećen ljudima koji traže svoj put ka zemljama EU. Zapadni Balkan opterećen je humanitarnim aspektom migrantske situacije, političkim izazovima koji migracije nose sa sobom, ali i bezbjednosnim izazovima. Migracije sa sobom nose i izazove u vidu raznih oblika kriminaliteta, prije svega u ilegalnom transportu te u trgovini ljudima. A gdje kriminal pronađe način za to, pronalaze se načini da se u to sve uveže i ilegalna trgovina drogom, oružjem i drugim ilegalnim aktivnostima“, istako je Nešić.

Nešić je izrazio očekivanje da će održavanje ovog skupa na visokom nivou pomoći boljem povezivanju i razumjevanju da zemlje Balkana samo zajedno i jedinstveno mogu da se nose sa ovako velikim problemom.

„Problem od kojeg pojedinačno ne možemo okrenuti glavu je problem kojim se zajedno moramo baviti. Zapadni Balkan je na to spreman i uvjeren sam da ćemo to i radom ovdje pokazati, zaključio je Nešić.

Medijima su se obratili državni sekretar za pitanja migracija i azila Švedske Anders Hall i zamjenica generalnog direktora za operacije, Međunarodna organizacija za migracije (IOM) Ugochi Florence Daniels.

 

5 FOTO GALERIJA