Saopštenja za javnost

Na Jahorini započela konferencija o održivom upravljanju migracijama na Zapadnom Balkanu

9.6.2023

Treće izdanje Sarajevo Migration Dialogue ugošćava ministarstva sigurnosti i migracija Zapadnog Balkana i internacionalne aktere

08.06.2023. Sarajevo – Treće izdanje Sarajevskog dijaloga o migracijama, koji se ove godine fokusira na “Unaprjeđenje Skopske deklaracije o održivom upravljanju migracijama na zapadnom Balkanu”, počelo je danas na Jahorini, u Bosni i Hercegovini. Dvodnevna konferencija, koju su zajednički organizirali Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i švedsko predsjedništvo Vijeća Europske unije uz pomoć Međunarodne organizacije za migracije (IOM), posvećena je unapređenju obaveza svih zemalja Zapadnog Balkana. partneri su prošle godine u Skoplju krenuli prema održivom upravljanju migracijama.

Od 2015. Zapadni Balkan postao je glavna tranzitna regija za migrante koji žele doći do Zapadne Europe. Iako su vlasti Zapadnog Balkana pokazale spremnost i sposobnost u odgovoru na izazove koje predstavljaju iznenadna i relativno velika migracijska kretanja, potrebni su kontinuirani napori u borbi protiv lanaca trgovine ljudima i krijumčarenja, te uspostavljanje održivih puteva povratka za one koji ne ispunjavaju uvjete za ostanak u regiji, kao i osigurati zaštitu za one koji se ne mogu vratiti u svoje zemlje porijekla.

Kao što je identificirano u Skopskoj deklaraciji koju su usvojili partneri sa Zapadnog Balkana u novembru 2022., izgradnja dugoročne vizije razvoja regije zahtijeva snažno i održivo upravljanje i politiku migracija, što je pak neraskidivo povezano s dugoročnim razvojem zemlje domaćina i tranzita zajednice.

“Prostor Zapadnog Balkana nije samo opterećen ljudima koji su u stotinama hiljada tražili svoj put ka zemljama EU. Zapadni Balkan opterećen je humanitarnim aspektom migrantske krize, političkim izazovima koji migracije nose sa sobom, ali i bezbjednosnim izazovima. Migrantska kriza sa sobom nosi i izazove u vidu raznih oblika kriminaliteta, pre svega u ilegalnom transportu i trgovini ljudima. A gde kriminal pronađe način za to, pronalazi način da u to uveže i ilegalnu trgovinu drogom, oružjem i drugim ilegalnim aktivnostima. Ova konferencija će pokriti sve važne aspekte migrantske krize. Nadam se da ćemo na njenom kraju biti još bolje povezani u razumevanju da samo zajedno i jedinstveni možemo se nositi sa ovako velikim problemom. Problem od kojeg pojedinačno ne možemo okrenuti glavu je problem kojim se zajedno moramo baviti. Zapadni Balkan je na to spreman i uvjeren sam da ćemo to i radom ovde pokazati”, rekao je u svom obraćanju g. Nenad Nešić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine.

“Zemlje zapadnog Balkana ključni su partneri EU u našim zajedničkim naporima da održimo stabilnu i prosperitetnu Evropu. Važnost ove regije samo je porasla s obzirom na novo okruženje u Europi, nakon ruskog rata protiv Ukrajine. Zahvaljujem našim domaćinima što su nam omogućili ovu platformu za rasprave o tome kako pronaći zajednička rješenja za naše zajedničke izazove migracije. Upravljanje migracijama visoko je na dnevnom redu švedske vlade, kako na nacionalnom nivou tako i za vrijeme švedskog predsjedavanja Migracije, integracija i borba protiv organiziranog kriminala jedan su od glavnih prioriteta ove vlade od prvog dana. Danas smo imali dobre i iskrene rasprave i nadam se da možemo imati dobre rasprave o tome kako se nositi s današnjim izazovima migracija. Važno je imati na umu da migracije ne dolaze samo s izazovima, već i s prilikama”, izjavio je g. Anders Hall, državni sekretar za pitanja migracija i azila Švedske.

“Uvjerena sam da će ovaj Sarajevski dijalog o migracijama biti ključan za partnere Zapadnog Balkana za razmjenu i identificiranje ključnih mjera za unaprjeđenje sveobuhvatnih, održivih pristupa usmjerenih na rješenja za učinkovito upravljanje migracijama na Zapadnom Balkanu u budućnosti. Konferencija će kroz donošenje Akcionog plana otvoriti put ka narednim koracima na regionalnoj i državnoj razini za neposrednu i srednjoročnu budućnost i gdje će vaši partneri u EU i UN-u biti dodana vrijednost za dugotrajne rezultate. Željela bih naglasiti predanost IOM-a podršci svim vlastima i partnerima u regiji gdje god je naša pomoć najpotrebnija, naglasila je gđa. Ugochi Florence Daniels, zamjenica generalnog direktora za operacije, Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Dok se raspravlja o migracijskim trendovima i razmjenjuju perspektive s lokalnim, regionalnim i međunarodnim stručnjacima, treće izdanje Dijaloga okuplja sudionike kako bi zajednički raspravljali o predloženom Akcionom planu, s ciljem identificiranja ključnih mjera za unaprjeđenje sveobuhvatnih, održivih pristupa usmjerenih na rješenja za učinkovito upravljanje migracije na Zapadnom Balkanu, te osiguravanjem holističkog i dugoročnog pristupa operacionalizaciji Skopske deklaracije.

Za dodatna pitanja molimo da kontaktirate:

Admira Malagića iz Ministarstva sigurnosti BiH, tel. 061 350 717 ili Editu Selimbegović, koordinatoricu za medije IOM, tel: 061 215 839.


10 FOTO GALERIJA