Saopštenja za javnost

Ministar Nešić na Prespa forumu u Makedoniji

15.6.2023

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić učestvuje na Prespa forumu u Makedoniji. Na ovom skupu na visokom nivou ove godine se diskutuje o jačanju saradnje i EU integracijama zemalja Zapadnog Balkana te rješenjima za sigurnosne i ekonomske izazove.

Ministar Nešić je imao obraćanje na sesiji posvećenoj upravljanju migracijama u EU i na zapadnom Balkanu.

Istaknuto je da trendovi u cijeloj regiji pokazuju da je broj migranata na balkanskoj ruti povećan u 2023. godini. Bilježi se povećanje i broja migranata koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu a koji koriste teritoriju BiH kao tranzitno područje na putu prema zemljama EU.

“U narednom periodu se moraju preduzeti sve neophodne mjere na efikasnijem sprečavanju nezakonitih migracija na izvorištu, efikasnijoj kontroli državne granice s Republikom Srbijom i Crnom Gorom s ciljem sprečavanja ulaska nezakonitih migranata, odnosno s Republikom Hrvatskom prilikom njihovog izlaska iz Bosne i Hercegovine” kazao je Nešić. Dodao je da je BiH intenzivirala procese povratka migranata u njihove matične zemlje, uključujući i prisilna udaljenja i da je po tom pitanju lider u regionu.

Međuinstitucionalna saradnja na svim nivoima vlasti, partnerstvo na regionalnom i međunarodnom nivou ostaju u vrhu prioriteta kada je riječ o strateškom planiranju u oblasti migracija i azila.

“Pitanje migracija je zajednička odgovornost svih država Zapadnog Balkana i država Evropske unije, te nas isto navodi na kontinuirano unaprijeđenje postojeće saradnje i solidarnosti, a sve u cilju pravovremenog odgovora na potencijalno nove migracione pritiske”, kazao je Nešić.

Posebno je istakao da je odnos prema migrantskoj krizi još jedan u nizu dokaza da Zapadni Balkan pripada modernoj Evropi i da zemlje regiona zaslužuju da što prije dobiju status članova EU.

 

4 FOTO GALERIJA