Saopštenja za javnost

Usaglašavanje nove Strategije integrisanog upravljanja granicom u BiH

15.6.2023

Radionica Koordinacionog tijela za praćenje provođenja strateških i operativnih ciljeva utvrđenih Strategijom integrisanog upravljanja granicom i Akcionim planom provođenja Strategije integrisanog upravljanja granicom u BiH, za period 2019.-2023. godina održana je u Mostaru.

Organizatori su Ministarstvo sigurnosti BiH i Međunarodna organizacija za migracije IOM BiH, a u sklopu projekta „Instrument za izgradnju kapaciteta na Zapadnom Balkanu za integrisano upravljanje granicom (WBIBM)“.

Uz podršku eksperta iz Evropske unije načelno je usaglašen nacrt dokumenta Strategije integrisanog upravljanja granicom u BiH za period 2024.-2029. godina. 

Također, sagledani su uslovi vezano za izradu plana interoperabilnosti IT sistema u integrisanom upravljanju granicom u BiH, u odnosu na postojeće IT sisteme integrisanog upravljanja granicom u Evropskoj uniji. 

Usaglašeni su i modaliteti daljeg rada kada je u pitanju priprema pratećeg Akcionog plana provođenja Strategije integrisanog upravljanja granicom.

 

4 FOTO GALERIJA