Saopštenja za javnost

Ministar Nešić razgovarao sa generalnom direktoricom IOM-a Ejmi Poup

15.6.2023

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić danas se sastao sa novoimenovanom generalnom direktoricom Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Ejmi Poup (Amy Pope).

Čestitajući direktorici Puop na imenovanju na ovu visoku poziciju, Nešić je istakao da Ministarstvo bezbjednosti ima dugogodišnju saradnju sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) u upravljanju migracijama, ali i kroz niz drugih zajedničkih projekata. Izrazio je uvjerenje da će direktorica Poup kao kadar uticajne države kao što je SAD, bogatim iskustvom visoko pozicionirane funkcionerke u administracijama predsjednika Baraka Obame i Džozefa Bajdena, te u oblasti migracija, pomoći državama na migrantskoj ruti za efikasnije rješavanje svih bezbjednosnih i humanitarnih izazova. 

Dodao je da iako je migrantska kriza iza nas, trendovi pokazuju da priliv migranata u Bosnu i Hercegovinu neće stati ni u narednom periodu. Zbog toga je razgovarano o nastavku saradnje i podrške IOM-a nadležnim institucijama BiH za jačanje kapaciteta, organizacije rada i procedura postupanja sa migrantima.

Istaknuta je važnost unapređenja saradnje sa zemljama regiona s ciljem boljeg upravljanja migracijama na cijeloj balkanskoj ruti.

Nešić je najavio aktivno učešće Bosne i Hercegovine u definisanju regionalnih politika i razvoja migracionih i azilantskih sistema, u skladu sa standardima Evropske unije naglasivši da je to jedan od dugoročnih strateških ciljeva BiH.