Saopštenja za javnost

Sastanak o provođenju Odluke Vijeća Evropske unije - Suzbijanje nedozvoljenog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine oružjem

16.6.2023

Ministarstvo sigurnosti BiH – Koordinacioni odbor za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH, uz podršku Regionalnog centra za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja (SEESAC), organiziralo je sastanak o provođenju Odluke Vijeća Evropske unije “Mapa puta za suzbijanje nedozvoljenog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine malog oružja i lakog naoružanja”.

Cilj sastanka je bio da se nadležna tijela u BiH i međunarodni partneri, informišu o aktivnostima koje su provodili vezano za provođenje Mape puta.

Bosna i Hercegovina redovno izvještava o provođenju zadatih ciljeva iz Mape puta. Tokom sastanka razmijenjene su informacije koje se odnose na aktivnosti usklađivanja legislative o oružju sa EU direktivama, jačanju kapaciteta policijskih i pravosudnih organa u borbi protiv ilegalne trgovine oružjem.

Također, prezentirene su aktivnosti na poboljšanju infrastrukture u policijskim agencijama i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine za čuvanje malog i lakog oružja, opremanja nadležnih organa u borbi protiv nezakonite trgovine oružjem i nastavku aktivnosti na uništavanju malog i lakog oružja prikupljenog u operativnim akcijama policijskih organa i u posjedu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

 

 

3 FOTO GALERIJA