Saopštenja za javnost

Predstavnici Ministarstva bezbjednosti na prezentaciji izvještaja State Departmenta o trgovini ljudima

16.6.2023

Državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima Samir Rizvo i savjetnik ministra bezbjednosti Dobrica Kucalović prusustvovali su u Vašingtonu objavljivanju godišnjeg izvještaja State Departmenta o trgovini ljudima u svijetu. U izvještaju se ocjenjuje trenutno stanje i daju preporuke za suzbijanja ove pojave.

Godišnji izvještaj je prezentovao državni sekretar SAD Entoni Blinken. Specijalna pozivnica za prisustvo predstavnika Ministarstva bezbjednosti BiH je priznanje za sve napore koje Ministarstvo ulaže za poboljšanje stanja u ovoj oblasti.

U izvještaju se navodi da BiH još ne ispunjava u potpunosti standarde za eliminaciju trgovine ljudima, ali ulaže značajne napore da to učini. Stoga je Bosna i Hercegovina ostala na drugom od ukupno 5 nivoa. Rezultat je to ulaganja dodatnih napora Ministarstva bezbjednosti te ostvarenih rezultata, što je dobra preporuka za unaprijeđenje saradnje i nastavak jačanja kapaciteta institucija nadležnih za spriječavanje i borbu protiv trgovine ljudima u BiH.