Saopštenja za javnost

Evropska komesarka Johansson čestitala ministru Nešiću uspostavljanje pune saradnje sa EUROPOL-om

19.6.2023

Komesarka Evropke komisije za unutrašnje poslove Ylva Johansson uputila je čestitku ministru bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenadu Nešiću povodom otvaranja Zajedničke/Nacionalne kontakt tačke (NCP) sa saradnju sa Europol-om koje je planirano ove sedmice u Sarajevu.

Podsjetila je da je ovo postignuće rezultat dugog procesa te da predstavlja još jednu značajnu prekretnicu u saradnji između Bosne i Hercegovine i Evropske unije (EU).

Potpuna operacionalizacija saradnje će omogućiti direktnu saradnju između Europol-a i svih policijskih tijela u Bosni i Hercegovini te raspoređivanje oficira za vezu u sjedištu Europola u Hagu.

Komesarka Johansson je podsjetila na još jedan važan sporazum koji BiH treba potpisati sa EU – Statusni sporazum sa Evropskom graničnom i obalskom stražom (Frontex).

Naglasila je da će ovaj sporazum biti obostrano koristan za EU i Bosnu i Hercegovinu u jačanju zajedničkog upravljanja granicom te podsjetila je da su zemlje regiona započele pregovore ili su već potpisale ovaj Sporazum.

“Uvjerena sam da će operacionalizacija Nacionalne kontakt tačke i njen početak rada te otpočinjenje pregovora o Statusnom sporazumu sa Frontex-om doprinijeti rješavanju novih izazova duž zapadnobalkanske rute na koordinisan i sveobuhvatan način”, poručila je Johansson.

Evropsku uniju će na otvaranju Nacionalne kontakt tačke predstavljati zamjenik generalnog direktora Direkcije za migracije i unutrašnje poslove Olivier Onidi.