Saopštenja za javnost

Smanjenje rizika od katastrofa je ključno pitanje sigurnosti zemlje i regiona

19.6.2023

Dvodnevna radionica „Preliminarne aktivnosti za pripremu prijedloga Strategije za smanjenje rizika od katastrofa Bosne i Hercegovine“ počela je danas na Jahorini. Radionicu je organiziralo Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine u saradnji sa Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Obaveza Bosne i Hercegovine, kao članice Ujedinjenih nacija i potpisnice Okvira iz Sendaija za usvajanjem Strategije za smanjenje rizika od katastrofa, koja treba biti prilagođena kontekstu Bosne i Hercegovine (državna, entitetske i lokalne strategije za smanjenje rizika od katastrofa), naglašena je namjenskim Ciljem E koji se odnosi na potrebu povećanja broja zemalja s državnim i lokalnim strategijama smanjenja rizika od katastrofa i bit će razvijena u saradnji sa domaćim i međunarodnim akterima - međunarodnim organizacijama, nevladinim sektorom i organizacijama civilnog društva te akademskom zajednicom koji su se danas okupili na Jahorini.

U ime ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine prisutnima se obratio savjetnik ministra Radislav Jovičić, koji je istakao da je Bosna i Hercegovina zemlja koja je podložna prirodnim ili drugim nesrećama zbog čega Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine smatra da je smanjenje rizika i uticaja prirodnih ili drugih nesreća jedno od ključnih pitanja bezbjednosti zemlje i regiona. Na to nas, kako je rekao, posebno upozoravaju poplave iz 2014. i ove godine kao i požari koji se dešavaju svake godine.

„U tom cilju smo pokrenuli preliminarne aktivnosti i organizovali ovu radionicu kako bi otpočeli proces pripreme izrade prijedloga Strategije za smanjenje rizika od katastrofa Bosne i Hercegovine.

Naša obaveza je da provedemo Sendai okvir za smanjenje rizika od katastrofa kroz strateški pristup integracije smanjenja rizika od katastrofa u sve relevantne sektore u cilju stvaranja sigurnijeg i prosperitetnijeg okruženja za sve građane Bosne i Herecgovine.

Ovo je prilika da se razmijene iskustva i znanja svih učesnika u ovoj oblasti i promovišu najbolje prakse na smanjenju rizika od katastrofa“, rekao je u svom obraćanju Radislav Jovičić.

Učesnicima radionice se obratio i predstavnik Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, programski koordinator Bojan Janković, koji je tom prilikom, pored ostalog rekao: „

„Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini je strateški partner Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine u izradi itekako potrebne Strategije za smanjenje rizika od katastrofa, čime pomažemo da se ispune obaveze po Sendai okviru za smanjenje rizika od katastrofa. Značaj ovakve Strategije se ne može precijeniti, te dobro razvijen okvir za smanjenje rizika od katastrofa i povećani kapaciteti na svim nivoima vlasti će ojačati sposobnost države da spriječi buduće katastrofe, umanji njihov efekat ako se dese, kao i da se od njih brže oporavi.“

Radionica nastavlja sa radom i sutra.

3 FOTO GALERIJA