Saopštenja za javnost

Sastanak ministra Nešića sa ministrom unutrašnjih poslova Italije Mateom Pjandetozijem – Italija je ključan partner BiH na evropskom putu

20.6.2023

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić sastao se danas u Rimu sa ministrom unutrašnjih poslova Italije Mateom Pjandetozijem.

Ministar Nešić je naglasio da je Italija ključan partner Bosne i Hercegovine na njenom evropskom putu i važan saveznik u ispunjavanju prioriteta Ministarstva bezbjednosti BiH.

Podsjetio je da je BiH dobila status kandidata za članstvo u EU i da je cilj Ministarstva bezbjednosti da bude predvodnik tog procesa.

Prvi veliki posao koji je na tom putu završen je uspostava pune operativne saradnje sa EUROPOL-om, a naredni cilj je sporazum sa FRONTEX-om.

Ministarstvu bezbjednosti nije cilj da BiH godinama gubi korak sa ostatkom Zapadnog Balkana oko uspostave saradnje sa ovom evropskom agencijom, kazao je Nešić i najavio da će na sastancima sa još nekoliko ministara zemlja EU tražiti pomoć i podršku u pregovorima sa Briselom.  

Prvenstvano se to odnosi na pregovore o strukturi raspoređivanja snaga FRONTEX, pitanju njihovog imuniteta te postupanju u skladu sa iskazanim potrebama policijskih tijela BiH.

Tokom posjete razgovarano je i o trenutnoj situaciji u oblasti migracija te zajedničkog doprinosa očuvanju regionalne i evropske bezbjednosti.