Saopštenja za javnost

Žrtve i osobe koje su preživjele trgovinu ljudima mogu pomoći donosiocima odluka da poboljšaju efikasnost politika i mjera za borbu protiv trgovine ljudima

21.6.2023

Sarajevo, 19. juni, 2023, „Iz prve ruke sam vidio razorne efekte ovog zločina na pojedince, porodice i zajednice, i čvrsto vjerujem u važnost inicijativa koje vode preživjele žrtve. Svojevremeno su nam govorili da smo mi jedinstven slučaj u svijetu - po broju eksploatisanih osoba - i da će način na koji se riješi naš slučaj biti matrica za sve ostale slične slučajeve“, poručio je Marko Tamindžija, na današnjem okruglom stolu na temu „Unapređenje učešća žrtava i preživjelih od trgovine ljudima u akciji borbe protiv trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini“. Ovaj događaj je organiziran u okviru projekta borbe protiv trgovine ljudima koji provodi Vijeće Evrope, u saradnji sa Ministarstvom sigurnosti Bosne i Hercegovine.

„Kao preživjela žrtva trgovine ljudima, razumijem sve prepreke s kojima se žrtve suočavaju na svom putu ka izlječenju i oporavku. Želim naglasiti da sam siguran da bi naša borba za ostvarivanje prava, da i ne spominjem oporavak nakon traume i nastavak naših života, bili puno jednostavniji da smo imali pravu podršku i od institucija i od nevladinih organizacija“, istakao je Seudin Zoletić.

„Mediji imaju ključnu ulogu u informisanju šire javnosti o problemu trgovine ljudima, a podizanjem svijesti mogu čak pomoći da se spriječi da veći broj ljudi postane plijen trgovaca ljudima. Da bi svaka politika borbe protiv trgovine ljudima bila smislena i efikasna, moramo uključiti preživjele u diskusiju i omogućiti im da se njihov glas i mišljenje čuje”, izjavila je Bojana Urumova, šefica Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu na okruglom stolu, te istakla zadovoljstvo što će Vijeće Evrope podržati rad udruženja „Novi početak“.

Važnost glasa preživjelih istakli su i Samir Rizvo, pomoćnik ministra i državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, te Petya Nestorova, izvršna sekretarka Konvencije Vijeća Evrope o akciji protiv Trgovine ljudima. Samir Rizvo je istakao važnost poboljšanja odgovora institucija na potrebe preživjelih žrtava, omogućavanja kompenzacije i njihovog aktivnog uključivanja u borbu protiv trgovine ljudima. Petya Nestorova je dodala „Suočeni sa novim izazovima, žrtve i preživjeli su u najboljoj poziciji da savjetuju o prilagođavanju napora i osiguravanju odgovarajućih i efikasnih usluga za žrtve trgovine ljudima. Učenje od žrtava može pomoći u rješavanju novih izazova i dugotrajnih sistemskih problema koji pokreću ranjivosti i održavaju traumu.” Svoja iskustva iznijele su i predstavnice grupe za zastupanje žena, žrtava trgovine ljudima, koju je osnovala NVO Atina, Srbija.

“Uvijek trebamo imati na umu da žrtve nisu statistika ili bezlične brojke. One su ljudska bića sa nadama, snovima i pravom da žive bez eksploatacije. Naša je odgovornost vratiti njihovo dostojanstvo, podržati njihovo izlječenje i osigurati im alate da povrate svoje živote”, istakao je Nj. E. Olav Reinersten, Ambasador Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini.

Na današnjem okruglom stolu Marko Tamindžija i Seudin Zoletić podijelili su svoja iskustva kao dio grupe od preko 650 državljana Bosne i Hercegovine, koji su 2009. godine bili zaposleni kao privremeni građevinski radnici u Azerbejdžanu, kada su im oduzeti pasoši i kada su bili izloženi nehumanim uslovima života i rada. U okviru ovog događaja potpisan je sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava između projekta Vijeća Evrope za borbu protiv trgovine ljudima i NVO Novi početak, čiji su osnivači Tamindžija i Zoletić, u znak podrške razvoju učešća žrtava i preživjelih u borbi protiv trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini.

3 FOTO GALERIJA