Saopštenja za javnost

Reagovanje ministra Nešića povodom usvajanja seta zaključaka kojima se anatemiše Republika Srpska i traže sankcije

18.7.2023

Današnja vanredna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj je preglasana srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović pokazuje kakva bi bila sudbina srpskog naroda i Republike Srpske u centralizovanoj BiH bez dejtonskih mehanizama zaštite. Bošnjački članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić zlupotrijebili su svoje pozicije za rasplamsavanje krize i produbljivanje nepovjerenja.

Ovo je izjavio ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić povodom usvajanja seta zaključaka kojima se anatemiše Republika Srpska i traže sankcije.

''Sreća pa o Republici Srpskoj nikada nisu i nikada neće odlučivati Bećirović i Komšić. Jedino što im uspjeva jeste da bošnjački narod izoluju i svađaju, praveći od FBiH geto. U BiH živi dva miliona Bošnjaka koje Komšić i Bećirović konfrontiraju i zavađaju sa osam miliona Srba u regionu i četiri miliona Hrvata. To mogu raditi samo političari koji ne vole svoj narod. Vapeći za sankcijama Republici Srpskoj, oni sankcionišu narod koji predstavljaju'', ocijenio je Nešić.

On napominje da se čak i u prvim poslijeratnim godinama vodilo računa u Predsjedništvu BiH da ne bude preglasavanja i da je ovo rijetka situacija da se koristi preglasavanje ne bi li se napakostilo jednom narodu i jednom entitetu.

''Tako se ne gradi BiH. Naprotiv, tako se razgrađuje BiH. Što su Bećirović i Komšić veći Bošnjaci to je sve manje BiH'', poručio je Nešić.