Saopštenja za javnost

Sastanak ministra Nešića i ministra unutrašnjih poslova Crne Gore Filipa Adžića

19.7.2023

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić i ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić razgovarali su danas u Sarajevu o jačanju operativne saradnje, borbi protiv zajedničkih bezbjednosnih izazova i evropskim integracijama dvije države.

Nešić je istakao da je prioritet Ministarstva bezbjednosti BiH saradnja sa svim državama regije na najvišem mogućem nivou, imajući u vidu zajedničku istoriju i zajedničku budućnost. 

Kroz saradnju, u punoj solidarnosti i poštovanju jedni drugih, zemlje Zapadnog Balkana nose poruku da su dio jedinstvenog evropskog političkog prostora, sa jednim ciljem – članstvom u EU.

„Naše dvije zemlje i ministarstva imaju iste ciljeve – članstvo u EU i naš je doprinos da naši resori budu lokomotive tog pridruživanja. Posebno mi je drago što je tokom posjete Sarajevu gospođa Angelina Ajnhorst kao pozitivne istakla rezultate koje ostvaruje Ministarstvo bezbjednosti u svojoj evropskoj agendi.“, kazao je Nešić. 

Na sastanku je ministru Adžiću uručeno pismo kojim je potvrđena spremnost Ministarstva bezbjednosti da Crnoj Gori učini dostupnim source code za alat koji je razvijen uz podršku IOM a koji za cilj ima monitoring trgovine ljudima. 

„Naše zemlje predstavljaju raskrsnicu koju koriste kriminalci, krijumčari i trgovci ljudima kada pokušavaju pobjeći vladavini zakona i pravdi. Mi moramo jačati operativnu saradnju naših policijskih agencija u tim i drugim vidovima kriminaliteta.“, istakao je Nešić. 

Ministar Adžić je istakao zadovoljstvo saradnjom dva resora unutrašnjih poslova. U   prethodnom periodu radili smo na unapređenju rada  granične policije, a  nastavak kvalitetne razmjene informacija koju imamo na operativnom nivou garant je uspješne borbe protiv ilegalnih migracija i raznih oblika kriminala poput krijumčarenja, trgovine ljudima i terorizma. U narednom periodu fokus će biti  na još intenzivnijoj operativnoj saradnji i jačanju doprinosa u okviru  regionalnih inicijativa, što će unaprijediti bezbjednost i stabilnost u regionu i ojačati evropsku perspektivu naših zemalja.

Razgovarano je i o potpisivaju Sporazuma o saradnji u oblasti borbe protiv trgovine ljudima, kao i o iniciranju aktivnosti na okončanju pravnih procedura i stvaranju tehničkih uslova za izdavaje pograničnih propusica za stanovnike pograničnog područja BiH, kako bi lakše prelazili na teritoriju Crne Gore.

 

 

4 FOTO GALERIJA