Saopštenja za javnost

Radionica za uspostavu sistema za razmjenu podataka o putnicima (API/PNR)

7.12.2023

Radionica međuagencijske Radne grupe za uspostavu sistema za razmjenu podataka o putnicima (API/PNR) održana na Igmanu. Radionicu je organizovalo Ministarstvo sigurnosti BiH u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM BiH), a u sklopu projekata „Instrument za izgradnju kapaciteta na Zapadnom Balkanu za integrisano upravljanje granicom (WBIBM)“.

Na radionici pored članova Radne grupe učestvuju predstavnici međunarodnih organizacija i partnera koji kroz svoje projekte pružaju podršku nadležnim institucijama BiH vezano za buduću uspostavu API/PNR sistema.

Tokom trodnevne radionice, članovi Radne grupe uz stručnu pomoć facilitatora projekta iz Republike Hrvatske, sagledavaju trenutne kapacitete i analiziraju prijedloge modela za uspostavu API/PNR sistema u BiH, razmatraju Nacrt izvještaja o radu Radne grupe za uspostavu sistema za razmjenu podataka o putnicima API/PNR, te razmjenjuju najbolje prakse i iskustva država članica Evropske unije.

Radna grupa, u skladu sa Odlukom o o formiranju međuagencijske Radne grupe za uspostavu sistema za razmjenu podataka o putnicima usaglašava završni Izvještaj o radu  koji će biti upućen Vijeću ministara BiH na razmatranje i usvajanje, a sve u cilju dobijanja usaglašenog i u konačnici potpuno operativnog i funkcionalnog API/PNR sistema u BiH u narednom periodu.