Saopštenja za javnost

Sastanak KO MSBiH - Evidentan napredak u jačanju rodne ravnopravnosti u sigurnosnom sektoru

14.12.2023

Koordinacioni odbor Ministarstva sigurnosti u vezi sa primjenom Zakona o ravnopravnosti spolova održao je danas sastanak na kojem su analizirani stanje u ovoj oblasti kao i budućim projektima u ovoj oblasti.

Između ostalog, predsjedavajući KO Ermin Pešto upoznao je prisutne o rezultatima Analize stanja ravnopravnosti spolova u MSBiH, obavezama Ministarstva sigurnosti u vezi sa realizacijom GAP 2023-2027,  prezentiran je nacrt "Pravilnika o rodno osjetljivom jeziku", a učesnici su informisani o otpočinjanju projekta "Pečat rodne ravnopravnosti".

Sastanku su uz članove Koordinacionog odbora prisustvovali predstavnici agencija u okviru MSBiH, odnosno kontakt tačke za ravnopravnost spolova SIPA-e, Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja, Granične policije BiH i Agencije za školovanje i stručno usavršavanje i Agencije za policijsku podršku.

Također, predstavnica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Kika Babić Svetlin predstavila je novine i obaveze iz Gender akcionog plana.

Dženana Aladžuz iz Fondacije Infohouse napravila je osvrt na dosadašnji projekat jačanja rodne ravnopravnosti u sektoru sigurnosti.