Saopštenja za javnost

Ministar Nešić posjetio Graničnu policiju BiH

20.12.2023

Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić sa saradnicima boravio je u radnoj posjeti Graničnoj policiji BiH te gdje se sastao sa direktorom GPBiH Mirkom Kuprešakovićem.

Razgovarano je o bezbjednosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, prekograničnom kriminalu i nezakonitim migracijama, s naglaskom na važnost popunjavanja kadrovskih kapaciteta Granične policije BiH. Direktor Kuprešaković je istakao da pripadnici Granične policije BiH svakodnevno ulažu maksimalne napore u zaštiti državne granice, uključujući sva raspoloživa materijalno-tehnička sredstva te da se provode konkursi za popunjavanje radnih mjesta, čim se stvore uslovi za raspisivanje oglasa. Iduće godine se očekuje prijem u radni odnos 22 kadeta u činu mlađi inspektor, koji su sada na osnovnoj obuci, te 98 kadeta u činu policajac. U konkursnoj proceduri je trenutno i Javni oglas za prijem 150 kadeta - XII KLASE, od kojih je 25 kadeta u činu mlađi inspektor i 125 u činu policajac.

Na kraju je zaključeno da će Granična policija BiH u svom djelovanju imati podršku Ministarstva bezbjednosti BiH, kao i do sada, te da će se maksimalno usredotočiti na jačanje kapaciteta Granične policije BiH radi što efikasnije kontrole državne granice.