Saopštenja za javnost

Saradnja BiH i Japana - Projekat spriječavanja šumskih požara i pojave klizišta

21.12.2023

U Operativno komunikacijskom centru BiH – 112 danas je potpisan ključni dokument kojim započinje petogodišnji projekat izgradnje kapaciteta za smanjenje rizika od katastrofa – Eco DRR“.

Dokument je u ime Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, koje je nosilac i koordinator Projekta, potpisao šef Kabineta ministra sigurnosti Mlađen Božović, a u ime Japanske agencije za međunarodnu saradnju – JICA, koja je partner u Projektu, glavni predstavnik Ureda za Balkan Ueki Masahiro.

Božović se u pozdravnom obraćanju zahvalio na dosadašnjoj usješnoj saradnji sa Vladom Japana u sklopu koje je realiziran niz vrlo uspješnih projekata  koji su doprinijeli razvoju i unapređenju sistema zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini.

Imajući u vidu učestalost požara u Bosni i Hercegovini, Božović je posebno istakao značaj buduće uspostave sitema za rano otkrivanje požara, formiranja baze podataka i razmjene informacija između nadležnih institucija.

Pored toga, zbog pojave velikog broja klizišta u Bosni i Hercegovini, naveo je da je i druga komponenta Projekta jako važna koja se odnosi na konsolidaciju šumskog tla prirodnim putem i sprječavanje klizišta.

Predstavnik JICA-e Ueko Masahiro je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem Dokumenta te nadu da će rezultati ovog projekta direktno uticati na provedbu Okvira za smanjenje rizika od katastrofa iz Sendaija za period 2015-2030. godine, a koji je prihvatila i Bosna i Hercegovina.

Božović je na kraju rekao da će Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine učiniti maksimalne napore da pomogne da se ovaj projekat realizuje kako je planirano i postignu zacrtani ciljevi.

Ceremoniji potpisivanja su, pored predstavnika Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i JICA-e, prisustvovali i direktori entitetskih uprava civilne zaštite sa saradnicima.