Saopštenja za javnost

Zamjenik ministra sigurnosti Ivica Bošnjak na obilježavanju godišnjice pogibije makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog

26.2.2024

Zamjenik ministra sigurnosti Ivica Bošnjak, u ime Vijeća ministara BiH, prisustvovao je danas obilježavanju godišnjice pogibije predsjednika Makedonije Borisa Trajkovskog na Matića brdu kod Mostara.

Delegaciju Vlade i Skupštine Republike Sjeverne Makedonije predvodile su ministrice Bisera Kostadinovska Stojčevska i ministrica Kaja Šukova i saborska zastupnica Sanela Škrijelj. 

Predsjednik Makedonije Boris Trajkovski zajedno sa saradnicima i članovima posade tragično je stradao u avionskoj nesreći prilikom dolaska na Međunarodnu investicijsku konferenciju 2004. godine u Mostaru.

Zamjenik Bošnjak je istakao da se i nakon 20 godina od ovog tragičnog događaja, sa velikim respektom prisjećamo velikog prijetelja i žalimo što smo izgubili ovog iskrenog zagovornika boljeg, stabilnog i prosperitetnog regiona.

“Prerani odlazak predsjednika Trajkovskog, veliki je gubitak ne samo za Makedoniju i BiH već i cijeli region. Bosna i Hercegovina ne zaboravlja i neće zaboraviti svoje osvjedočene prijatelje, kao što je to bio predsjednik Trajkovski”, naglasio je Bošnjak.