Saopštenja za javnost

Ministar Nešić razgovarao sa komandanticom NATO štaba Pamelom McGaha

28.2.2024

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić razgovarao je danas s komandanticom NATO štaba u Sarajevu brigadnom generalicom Pamelom McGaha o saradnji i jačanju kapaciteta za odgovor na bezbjednosne izazove.

Fokus je bio na podršci BiH u poboljšanju sposobnosti službi zaštite i spašavanja na svim nivoima vlasti za upravljanja krizama, obuke, te proširenju NICS sistema za komunikaciju i koordinaciju službi zaštite i spašavanja u vanrednim situacijama.

Jedna od takvih vježbi održat će se iduće sedmice na kojoj će civilnim zaštitama na lokalnim nivou biti predstavljen način rada NICS sistema i na terenu provjeriti način rukovođenja akcijama spašavanja. Ovaj sistem olakšava rad spasilaca u slučaju nesreća i potraga za unesrećenim licima. 

Ministar Nešić je istakao da je ključni spoljnopolitički cilj BiH članstvo u EU i da Ministarstvo bezbjednosti u tom segmentu daje izuzetan doprinos kroz uspostavljanje saradnje sa evropskim bezbjednosnim agencijama te unaprjeđenju bezbjednosti u BiH i regionalne stabilnosti.