Saopštenja za javnost

Nešić: Nema te dobre stvari koju razni Isaci neće pokušati da upropaste

8.3.2024

Kada Ramo Isak zabavlja javnost u BiH, to se može tolerisati. Kada bruka i nanosi štetu BiH u međunarodnim okvirima onda moraju reagovati Vlada Federacije, Savjet ministara, Predsjedništvo. Pošto ima i mnogo elemenata krivičnog djela ima tu posla i za SIPA-u i Tužilastvo. Ministar MUP-a FBiH Ramo Isak, nažalost, ne poznaje propise ove zemlje. Kada tvrdi da će uhapsiti predsjednika Republike Srpske na teritoriji Republike Srpske, kako da očekujemo da poznaje propise o međunarodnoj saradnji poput Sporazuma o saradnji BiH i EUROPOL-a ili Pravilnika o radu Nacionalne zajedničke kontakt tačke (NZKT). Sve te akte donijele su nadležne institucije i njih moraju poštovati i Nenad Nešić i Ramo Isak i Siniša Karan'', ovo je rekao ministar bezbjednosti Nenad Nešić, komentarišući neovlašćenu komunikaciju ministra Isaka sa EUROPOL-om.

Zbog ove komunikacije, NZKT je za 12. mart zakazala sastanak svih koji imaju predstavnike u NZKT, kako bi prestale manipulacije javnošću i na pravoj adresi se riješili problemi ukoliko postoje, umjesto što se zbog niskih ciljeva pokušava srušiti saradnja sa EUROPOL. 

''Ramo Isak nije ovlašćen za direktnu komunikaciju sa EUROPOL-om sve dok ne dobije ekstenziju na FUP što ima pravo po Sporazumu o saradnji BiH sa EUROPOL-om. Isto to pravo imaju i ostali nadležni organi koji čine kontakt tačku (MUP FBiH, MUP RS, Policija BD, Služba za poslove sa strancima, DKPT i SIPA). Njihova obaveza je da obavijeste NZKT da je ostvaren kontakt, ali ne i o sadržaju o čemu se kontaktiralo'', ističe Nešić.

Isak je, prema njegovim riječima, na osnovu dopisa njegovog predstavnika u NZKT, obustavio zahtjev za davanje ekstenzije prema FMUP-u. Ostale agencije to nisu blokirale i imaju puno pravo na saradnju sa EUROPOL-om.

''Zašto je FMUP to uradio, pitanje je za njih. No, nemaju pravo da blokiraju jednu ovako uspješnu stvar koja je već dala rezultate u radu što je vidljivo iz godišnjeg Izvještaja o radu NZKT, koji mi je dostavljen skladu sa Pravilnikom o radu NZKT i koji ću prezentovati na sjednici Savjeta ministara u narednom periodu. Ramo Isak se poziva na princip rada da NZKT, kao i Predsjedništvo BiH funkcioniše po principu konsenzusa, a upravo je njegov predstavnik prekršio to pravilo i pismo u kojem iznosi lične stavove je proslijedio na neke adrese bez saglasnosti ostala dva koordinatora'', kaže Nešić i poručuje Isaku:

''Ne bi bilo loše da se Isak, prije istupa u medijima kojim nanosi veliku štetu jednoj od rijetkih uspješnih stvari u BiH zbog kojih smo dobili pohvale ne samo domaće javnosti nego i kompletne međunarodne zajednice, prvo dogovori sa svojim saradnicima ili sa samim sobom. U međuvremenu sam iskoristio svoje nadležnosti i o svemu obavijestio i SIPA i Tužilaštvo BiH, pa neka institucije rade svoj posao na utvrđivanju propusta. I dalje tvrdim da nema opasnosti od curenja informacija bezbjednosnog karaktera, mada očigledno to neko želi''.

Nešić ponavlja da će nastaviti podržavati rad NZKT u skladu s utvrđenim propisima i da neće dozvoliti rušenje jednog korisnog i dobrog projekta u koji su svi zajedno uložili mnogo napora, a posebno on lično i njegov kabinet.

''Neka se ne brinu građani koji nisu uprljali ruke kriminalom, a oni drugi nek mirno ne spavaju'', poručio je ministar bezbjednosti Nenad Nešić.