Saopštenja za javnost

Treći sastanak PPRD South upravljackog odbora

15.6.2011

Saznanja o gotovo svakodnevnim nesrećama i katastrofama velikih razmjera koje rezultiraju brojnim ljudskim žrtvama i razaranjem materijalnih dobara upozoravaju na još veći oprez, saradnju i razumijevanje u rješavanju važnih pitanja mira i stabilnosti u regionu, ocijenio je ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović

Saznanja o gotovo svakodnevnim nesrećama i katastrofama velikih razmjera koje rezultiraju brojnim ljudskim žrtvama i razaranjem materijalnih dobara upozoravaju na još veći oprez, saradnju i razumijevanje u rješavanju važnih pitanja mira i stabilnosti u regionu, ocijenio je ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović.

Otvarajući treći sastanak Upravljačkog odbora za prevenciju, spremnost i odgovor na prirodne i druge katastrofe (PPRD) Jug u Sarajevu, ministar Ahmetović je rekao da je u posljednje dvije decenije, godišnje u prosjeku katastrofama bilo pogođeno više od 200 miliona ljudi.

"Različitih vanrednih situacija, koje donose ekonomske i socijalne posljedice, nisu pošteđene ni velike ni male zemlje, ni bogati ni siromašni. Mada su bezbjednosni sistemi u mnogim zemljama dostigli veoma visok stepen organizacije i razvoja, u porastu su ljudski gubici i materijalne štete", upozorio je državni ministar sigurnosti.

"BiH je prihvatila Hjugo deklaraciju i Okvirni akcioni plan za period od 2005. do 2015. godine, kojima se obavezala da će u normativno-pravnom i institucionalnom smislu izgrađivati i razvijati mehanizme za smanjivanje rizika i ublažavanje posljedica prirodnih i drugih nesreća", podsjetio je ministar Ahmetović govoreći na sastanku čija je tema povećana pojava nesreća u oblasti Euro-Mediterana i sve veća važnost strategija smanjenja rizika od nesreća.

Prema njegovim riječima, ovo je veoma važno zbog činjenice da se BiH nalazi na putu ka evropskim integracijama i integrisanju u savremeni evropski sistem zaštite i spasavanja.

Šef Odjeljenja za civilnu zaštitu Italije Franco Gabrielli naglasio je da civilna zaštita mora preduzeti konkretne aktivnosti da bi stimulisale vlasti da više investiraju u lokalne kapacitete.

"Vjerujem da se može više uraditi na osposobljavanju ljudi koji će se uhvatiti u koštac sa prirodnim i drugim katastrofama. Ako ne reagujemo na vrijeme, rizikujemo mnoge živote", upozorio je Gabrieli.

Vršilac dužnosti šefa Delegacije Evropske unije u BiH Renzo Daviddi ocijenio je današnji sastanak kao veoma važan, jer će u mnogim zemljama unaprijediti aktivnosti na sprječavanju prirodnih i drugih katastrofa.

Generalni direktori službi civilne zaštite dvaedeset i sedam (27) zemalja članica EU i četrnaest (14) zemalja Mediterana i Balkana, te predstavnici Evropske komisije, Međunarodne federacije Crvenog krsta/polumjeseca i UN agencija koje djeluju na polju upravljanja u slučaju nesreća u oblasti Mediterana, na današnjem sastanku diskutovali su o najnovijim rezultatima koje postigao PPRD program.