Saopštenja za javnost

Radionica o sistemu za rano upozoravanje i smanjivanje rizika od cunamija na Mediteranu

30.5.2012

Uspostvaljanje efikasnog sistema ranog upozoravanja koji će detektovati moguće cunamije u Sredozemnom moru, informirati stanovništvo o riziku i pokrenuti aktivnosti na zaštiti, tema je radionice koja okuplja 60 eksperata iz oblasti Mediterana i zemalja Balkana na Stromboliju (Italija) od 30. maja do 2. juna 2012. godine

 

Uspostvaljanje efikasnog sistema ranog upozoravanja koji će detektovati moguće cunamije u Sredozemnom moru, informirati stanovništvo o riziku i pokrenuti aktivnosti na zaštiti, tema je radionice koja okuplja 60 eksperata iz oblasti Mediterana i zemalja Balkana na Stromboliju (Italija) od 30. maja do 2. juna 2012. godine.

PPRD Jug Program koji finansira EU zajedno sa Međunarodnom okeanografskom komisijom (IOC) UNESCO-a organiziraju radionicu na lokaciji na Mediteranu koja je najizloženija riziku od cunamija. Zemlje partneri, Civilna zaštita Italije, Evropska komisija, UNESCO-IOC, tri najvažnija istraživačka instituta u Italiji, pet regija Italije koje su izloženije navedenom riziku i lokalna općina će razmotriti stanje UNESCO-ION Sistema za rano upozoravanje i smanjivanje rizika od cunamija u Mediteranu (NEAMTWS - Mediterranean Tsunami Early Warning and Mitigation System)

Radionicu će otvoriti direktor Odjeljenja za civilnu zaštitu Republike Italije Franco Gabrielli, zamjenik šefa Odsjeka za krizni menadžment GD ECHO Evropske komisije Peter Billing, Francesca Santoro iz UNESCO-IOC i Pierluigi Soddu, izvršni direktor PPRD Jug.

Mirnesa Softić predstavljat će Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine – Sektor za zaštitu i spašavanje.

Tokom radionice, učesnici će biti informirani o tome kako, kroz regionalne mreže naučnih instituta, NEAMTWS može detektirati zemljotrese ili podmorne odrone koji mogu prouzrokovati cunamije. Također, mogu identificirati potencijalne oblasti koje bi zahvatio cunami, predvidjeti širenje i vrijeme dolaska i konačno emitirati upozorenje državnim institucijama.

Učesnici će tokom radionice predstaviti kapacitete svojih zemalja da emitiraju blagovremena upozorenja za ugroženu populaciju, kao i planirane aktivnosti kojima bi se osiguralo da ugroženo stanovništvo zna kako i kada da djeluje u slučaju emitiranja upozorenja.

 

Statistički, cunamiji u Mediteranu su češći od onih u Indijskom okeanu i izazivali su veliku štetu i gubitak života tokom stoljeća. Prema Evropskoj agenciji za životnu sredinu,  zabilježeno je  200 cunamija  u posljednjih 500 godina širom Mediterana.

 

Univerzitet u Bolonji nedavno je ukazao da je u prosjeku u posljednja četiri stoljeća Italiju  pogodilo 15 cunamija svakih 100 godina. Mediteranski cunamiji su se uglavnom desili u većini seizmičkih i vulkanski aktivnih regiona, poput Egejskog i Jonskog mora, mora Marmara duž obale Alžira i na Kipru.


Rizik od gubitka života i ekonomske katastrofe u južnom Mediteranu je visok zbog jake gustine stanovništva duž njenih obala: oko 150 miliona ljudi koncentrirani su u 46.000 kilometara obale, 110 miliona od njih živi u gradovima koji izlaze na more i oko 200 miliona turista posjeti područje svake godine.