Saopštenja za javnost

Sastanak Mektić – Spasovski: Jačanje saradnje u oblasti sigurnosti između BiH i Makedonije

24.7.2017

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić sastao se danas u Sarajevu sa ministrom unutrašnjih poslova Republike MakedonijeOliverom Spasovskim, sa kojim je razgovarao o sigurnosnim izazovima i jačanju saradnje između sigurnosnih agencija.

 

Ministri Mektić i Spasovski su ocijenili važnim što nema otvorenih pitanja između dvije države, te da u skladu s tim u narednom periodu treba unaprijediti saradnju dva ministarstva kao i policijskih agencija BiH i Makedonije. Sadašnji odnosi su ocijenjeni kao veoma dobri i odvijaju se kroz stalnu razmjenu informacija, podataka i dokumentacije u oblasti sprječavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, ali i učešće u zajedničkim međunarodnim policijskim akcijama.

 

Ministar Mektić je upoznao ministra Spasovskog sa mjerama i vidljivim rezultatima koje je BiH postigla u borbi protiv terorizma te izrazio spremnost za unaprijeđenje saradnje sa Makedonijom u ovoj oblasti, kao i na suzbijanju prekograničnog organiziranog kriminala. Kao zajednički sigurnosni izazov je navedeno pitanje migracija koje iziskuje i zajedničku borbu protiv trgovine ljudima.

 

Sastanak je održan u okviru službene posjete delegacije Vlade Makedonije Bosni i Hercegovini.