Saopštenja za javnost

Predstavljanje novog projekta u oblasti smanjenja rizika od katastrofa

12.10.2017

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa, Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH organizovaće konferenciju za novinare na kojoj će biti predstavljen novi projekt “Međupovezivanje upravljanja rizicima od katastrofa u Bosni i Hercegovini (IDRM)” za koji je sredstva izdvojila Talijanska agencija za razvojnu suradnju. 

 

Konferencija za novinare bit će organizovana u petak 13.10.2017. godine sa početkom u 11.30 sati u Operativno-komunikacijskom centru BiH 112Ministarstva sigurnosti BiH, Trg BiH 1, Sarajevo.

Medijima će se obratiti:

·     Idriz Brković, šef Odsjeka za strateško planiranje, mjere zaštite i spašavanja, Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine

·     NJ.E. Sezin Sinanoglu, rezidentna predstavnica, Razvojni program Ujedinjenih nacija

·     NJ.E. Nicola Minasi, ambasador, Ambasada Republike Italije u Bosni i Hercegovini

·     Mile Međed, direktor, Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske

·     Fahrudin Solak, direktor, Federalna uprava civilne zaštite

O projektu

Projekt “Međupovezivanje upravljanja rizicima od katastrofa u Bosni i Hercegovini (IDRM)” ima za cilj unapređenje politika i pravnog okvira za smanjenje rizika od katastrofa, te provedbu mjera upravljanja katastrofama i klimatskim rizicima na svim nivoima vlasti u cilju zaštite građana. Ukupna vrijednost projekta je US$ 350.000. 

 

O međunardonom danu smanjenja rizika od katastrofa

Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa obilježava se svake godine 13. oktobra, na osnovu rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija iz  2009. godine, a posvećen je borbi za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa, pojava koje nastaju djelovanjem prirodnih sila.