Saopštenja za javnost

Sastanak ministra Mektića sa ambasadorom Kočom

29.11.2018

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić sastao se danas u Sarajevu sa ambasadorom Turske Haldunom Kočom, sa kojim je razgovarao o unaprijeđenju saradnje u oblasti sigurnosti.

Istaknuto je da je ovaj segment saradnje izuzetno važan za obje države, zbog zajedničkih sigurnosnih izazova, ali i činjenice da se konstantno povećava broj turističkih posjeta između dvije zemlje. Koliko ambasada Turske pridaje značaj ovoj oblasti govori i činjenica da je nedavno imenovan i savjetnik sa sigurnost, naglasio je ambasador Koč.

Istaknuto je da je zbog terorističkih izazova i prijetnji izuzetno važno jačanje odnosa između policija BiH i Turske u cilju brže razmjene podataka i informacija. Zbog toga je dogovorena posjeta delegacije Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Ankari gdje će sa kolegama iz turske policije razgovarati o budućoj operativnoj saradnji.

Ambasador Koč je upoznao ministra Mektića da je Crveni polumjesec Turske uspostavio saradnju sa Crvenim krstom BiH te osigurao pomoć za migrante koji se nalaze u prihvatnim centrima u BiH, prvenstveno u Unsko-sanskom kantonu.
Nagrada UN-a za javnu službu