Saopštenja za javnost

Mektić razgovarao sa ministrom Szijjartom i direktorom ICMPD-a Spindeleggerom

20.2.2019

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić danas se u Istanbulu sastao sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Szijjartom sa kojim je razgovarao o borbi protiv ilegalnih migracija.

Mektić je upoznao ministra Szijjartoa sa izazovima sa kojima se suočava Bosna i Hercegovina u ovoj oblasti kao i problemima na tzv. balkanskoj ruti.

Ministar Szijjarto je ponudio mogućnost da policija Mađarske pruža pomoć Graničnoj policiji BiH u zaštiti granice od ilegalnih migranata, naglašavajući da takva saradnja postoji sa Srbijom i Makedonijom.

O rješavanju migrantske situacije ministar Mektić razgovarao je i sa direktorom  Međunarodnog centra za razvoj migracionih politika (ICMPD) Michaelom Spindeleggerom. Direktor Spindelegger je najavio otvaranje regionalnog ureda ICMPD-a s ciljem jačanja prisustva na zapadnom Balkanu. Ministar Mektić je je predložio da ovaj ured bude u Bosni i Hercegovini, navodeći kao razloge geografsku poziciju, zalaganje BiH za regionalno rješavanje problema migracija, ali i druge prednosti za djelovanje ove organizacije. 

Ministar Mektić u Istanbulu predvodi delegaciju BiH na ministarskoj konferenciji Budimpeštanskog procesa.

2 FOTO GALERIJA
Nagrada UN-a za javnu službu